DIY: Zelfgemaakte eiwitrepen (recept)

Ongeveer een jaar geleden was ik het beu! Ik ben een redelijk fanatieke sporter. Ik sport drie tot vijf keer in de week, waarbij ik 2-3 keer aan krachttraining doe. Verder vul ik de krachttraining aan met cardio en de andere keren dat ik sport doe ik bijvoorbeeld BodyCombat of BodyPump. Maar iedere keer wanneer ik gesport had, had ik spierpijn. Ik voelde mijn spieren dus gewoonweg altijd. Stretchen nadien? Was wel lekker, maar hielp niet echt. Stretchen voordien? Nope, ook geen oplossing. Minder gewicht pakken? Ja, maar dan had ik het gevoel niks te hebben gedaan. De frustratie groeide, totdat ik eens bij een sportcoach langsging en meer leerde over het herstellen van spieren door het nemen van de juiste voeding. En een belangrijke voedingsstof in het herstellen van de spieren zijn eiwitten. Eiwitten vind je van nature in zuivelproducten, ei (duh), kip en vis. Ook populair zijn de eiwit-shakes en proteïne-bars. Vaak durven bedrijven best een goede prijs te vragen voor die laatste en daarom ben ik zelf aan de slag gegaan met het maken van eiwitrepen (oftewel proteïnebars).

Ik neem een eiwitreep altijd graag mee naar de sportschool, zodat ik na het sporten gelijk mijn eiwitten kan aanvullen met een lekkere reep. Ik merk echt dat dit werkt: ik heb mijn koolhydraatinname vermindert en mijn eiwitinname verhoogt en ik heb echt minder spierpijn! Natuurlijk voel ik nog wel eens wat en vooral bij een nieuw schema voel ik mijn spieren echt wel weer, maar niet meer zo constant als eerst.
Omdat ik het leuk vind om te koken en zelf dingen te maken, ging ik aan de slag met het maken van eiwitrepen en hieronder vind je dan ook twee recepten voor eiwitrepen.

~ Vanille-kokos eiwitreep ~

Wat heb je nodig?
– 130 gram dadels.
– 100 gram eiwitpoeder Vanille.
– 50 gram geraspte kokos + extra voor garnering.
– 30 gram kokosolie.
– 1 a 2 eetlepels Optimel yoghurt vanille (je kunt dit ook vervangen door magere kwark).

Hoe doe je het?

– Ontpit de dadels en doe deze in je keukenmachine.
– Weeg het eiwitpoeder en de geraspte kokos af en doe deze erbij.
– Smelt de kokosolie in de magnetron en schenk deze erbij.

– Laat de machine draaien totdat je ziet dat het een bal wordt.
– Is het mengsel nog te droog? Voeg dan de yoghurt toe, 1 eetlepel tegelijkertijd om te kijken of het niet te nat wordt.
– Wanneer het mengsel een bal vormt, is het goed.

– Bekleed een bakblik (dit is een cakevorm) met bakpapier en duw de mix hierin.
– Zet het bakblik minstens 30 minuten in de koelkast.
– Haal na 30 minuten het bakblik uit de koelkast en snijd de repen in de gewenste grootte.
– Rol de repen nog door geraspte kokos heen, dit voorkomt plakkerige handen later.

~ Choco-pinda eiwitreep ~


Wat heb je nodig?
– 90 gram havermout.
– 100 gram eiwitpoeder Chocolade-pindakaas.
– 50 gram ongezouten, ongebranden pinda’s.
– 50 gram pindakaas.
– 100-150 ml. water.
– 50 gram pure chocolade (minstens 72%, ik heb 99% gebruikt).

Hoe doe je het?

– Weeg de havermout, eiwitpoeder en pinda’s af en doe ze samen in de keukenmachine.
– Weeg de pindakaas af en doe deze erbij.

– Maal alle ingrediënten door elkaar en voeg beetje bij beetje het water toe.
– Wanneer de massa kleverig begint te worden is het goed. Je wilt niet te veel water toevoegen, want dan blijft het te nat.

– Bekleed weer een bakblik met bakpapier en stort het mengsel hierin.
– Druk goed aan, zodat er geen lucht tussen zit.

– Smelt de chocolade au bain Marie (boven een pannetje met kokend water).
– Giet de gesmolten chocolade over het mengsel heen.
– Laat ook dit bakblik minstens 30 minuten in de koelkast uitharden.
– Haal na 30 minuten het blik uit de koelkast en snijd de eiwitrepen in de gewenste grootte.

De repen kun je in de koelkast bewaren, dan blijven ze ongeveer vier weken goed. Maar je kunt ook een hele partij maken en ze invriezen. Haal ’s ochtends uit de vriezer en je kunt na je training gelijk genieten van zo’n reep.
Train ze!

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s