Mijn favoriete kookboeken

Het is denk ik ondertussen geen geheim meer dat ik van lekker eten en koken houd. En alhoewel je tegenwoordig veel inspiratie en recepten van het internet kunt halen, vind ik het altijd toch nog leuk om door kookboeken heen te bladeren. Ik heb er in de loop der jaren dan ook zeker meerdere gehad, waarvan sommige ook alweer weggedaan zijn. Maar er staan een aantal kookboeken in mijn kast die zeker niet weg mogen en waar ik regelmatig nog eens doorheen blader. Ik laat je vandaag dan ook mijn vijf favorieten van dit moment zien.

1. Blue Band ~ Mmm…Groente!

 Je kent deze kookboekjes wellicht wel. Blue band heeft deze heel lang gemaakt. Vroeger begonnen ze hier al mee, want ik heb ook hele oude versies met het thema vlees, pasta en basisrecepten. Uit de kleine verzameling Blue Band-kookboekjes die ik heb is deze mijn favoriet. In het boekje staan allerlei recepten over, je raadt het al…groente!
Het boekje is ingedeeld in 10 hoofdstukken met recepten, waarbij in ieder hoofdstuk één groente centraal staat. Zo is er een hoofdstuk broccoli, bloemkool, wortelen enzovoorts. En per hoofdstuk worden dan meerdere recepten gegeven waarin die groente verwerkt is. Wat ik hier zo leuk aan vind is dat je echt kunt zien dat je meer met groente kunt dan je denkt. Het brengt je op ideeën om eens iets anders te doen en dit zorgt ervoor dat groente eten interessant en leuk blijft.
Voorbeeld uit het hoofdstuk wortel. De recepten zijn allemaal makkelijk geschreven en niet moeilijk te maken.
2. Chickslovefood ~ Het skinny-six-kookboek

De dames van Chickslovefood zijn al een hele tijd bekend door hun blog over eten. Op hun blog delen ze vaak makkelijk recepten die geschikt zijn voor iedere dag. Op hun website komen een aantal rubrieken regelmatig terug, zoals de ‘Sinner Sunday’-recepten, de ‘5-or-less’-recepten en de ‘Skinny six’-recepten. Deze laatste rubriek hebben ze dus ook als titel genomen voor dit tweede kookboek van de dames. In het Skinny Six-kookboek staan allerlei gezonde en verantwoorde gerechten die je kunt maken met zes ingrediënten (afgezien van peper, zout en olie).

Wat ik prettig vind aan dit kookboek is dat het hele toegankelijke recepten zijn. Vaak zijn ze makkelijk te maken, waardoor ze geschikt zijn voor doordeweeks. En de recepten zijn verantwoord, waardoor je naderhand niet bang hoeft te zijn voor al die calorieën die je naar binnen hebt gewerkt ;). En wat ik ook nog eens leuk vind, is dat de dames aan allerlei skinny recepten hebben gedacht: van ontbijt, diner tot gezonde borrelhapjes. Super handig!


3. Jamie Oliver ~ Bespaar met Jamie

I love Jamie! Ik vind zijn programma’s op 24Kitchen zo leuk om te kijken. De passie voor eten straalt van hem af en zijn enthousiasme is besmettelijk. Daarnaast slist hij natuurlijk ook nog eens schattig, wat hem nog meer een aaibaar effect geeft.

Maar goed, dat terzijde. Bespaar met Jamie is een kookboek met budgetvriendelijke recepten. Of tenminste, dat is de bedoeling. Het idee is: koop verstandig, kook slimmer en verspil minder. Het boek is ingedeeld in hoofdstuk per categorie: groente (vegetarisch), kip, lam, enz. Ieder hoofdstuk begint met de uitvalsbasis, dit is een groot recept waar je daarna op terug kunt vallen bijvoorbeeld een hele geroosterde kip. Je zou denken dat dit niet goedkoop is, maar doordat je de hele kip daarna gebruikt in diverse gerechten wordt het in verhouding wel goedkoop. Na de uitvalbasis komen er een aantal recepten waarbij je de kliekjes kunt gebruiken van de uitvalbasis en hierna komen er ook nog een aantal recepten waarvoor je de uitvalsbasis niet nodig hebt. Dit laatste vind ik wel prettig, want je hebt gewoonweg niet altijd tijd om de uitgebreide uitvalsbasis-recepten te maken. 

De recepten die hij geeft zijn overigens wel fijn. Het zijn stuk voor stuk recepten die ik nog niet kende en waardoor mijn kennis over eten uitgebreid wordt.


4. Jamie Oliver ~ Jamie’s Comfort food

Ik zei toch dat ik Jamie leuk vond? Haha, daarom nog een boek van hem in deze lijst. Jamie’s comfort food is een boek over comfort food, eten wat ons goed doet voelen. Het type eten waar je na een lange, rottige dag in wilt duiken. Eten waardoor je je beter gaat voelen. Jamie bewijst dat chocolade allang niet meer het enige comfort food is wat er bestaat. In het boek staan vele recepten voor hartige en zoete comforts. Het boek is ingedeeld in hoofdstuk per thema, bijvoorbeeld nostalgisch en guilty pleasures. Het ene recept is makkelijk te maken en heb je snel gedaan, maar er staan ook recepten tussen die veel voorbereiding nodig hebben. Voor ieder wat wils dus. Ook zit er een goede variatie in tussen vis, vlees, groente en zoete gerechten. Echt iedereen kan wat vinden in dit kookboek wat hij/zij wilt eten.

OMG, die taart!! Met zelfgemaakte marsmellow…

5. Culinaire boekerij ~ Het grote boek met de heerlijkste bakrecepten

Yep, je ziet het misschien al. Dit is zeker niet het nieuwste kookboek in dit rijtje. Dit kookboek is nog van mijn oma geweest en ze heeft het aan mij gegeven omdat ik graag bak. Hierdoor zit er natuurlijk ook een zekere emotionele waarde aan het boek, maar daarnaast is het ook een heel fijn boek. Er staan echt heel veel recepten in: van uitgebreide taarten tot simpele koekjes en alles ertussenin. Er is zelf een hoofdstuk voor hartige bakrecepten weggelegd. Het enige nadeel van een ouder kookboek is dat er soms ingrediënten tussen staan die je nu niet meer zo makkelijk kunt krijgen. Maar meestal is daar wel een oplossing voor te vinden. Wat ook fijn is, is dat ook de basisrecepten voor standaard koekjes, biscuitdeeg, quichedeeg enzovoorts een eigen hoofdstuk hebben gekregen. Op die recepten kun je altijd terugvallen voor de juiste verhoudingen en dat is erg handig.

Hoe zit dat eigenlijk met jullie? Halen jullie nog vaak inspiratie uit kookboeken of gebruik je toch meer het internet?

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s