Mijn ervaring en tips New York

Degene die mijn website vaker checken of me volgen op snapchat (sweetlooksnl) zal het vast niet ontgaan zijn dat ik enkele weken geleden naar New York vertrokken ben. Acht volle dagen hebben we deze metropool mogen ontdekken en we hebben zeker veel gezien en gedaan. Graag wil ik dan ook mijn ervaringen en tips met jullie delen. En natuurlijk worden die versterkt door zelfgemaakte vakantiekiekjes, die meestal genomen zijn door mijn man. Haha, herkent iemand dit? Dat er altijd één van de twee is die met de camera loopt? Bij ons is dat dus mijn man, want ik lees alle informatiebordjes en -boekjes of luister naar (audio)gidsen en vergeet dan totaal foto’s te nemen. Niet zo handig…

DSC09002

Uitzicht vanaf het Empire State Building

 

In dit artikel wil ik vooral mijn tips met jullie delen, want natuurlijk zijn er zaken waarop we ons voorbereid hadden maar tips zijn altijd welkom. Ik vind het ook altijd leuk om de tips van anderen te lezen/horen. Let wel dat dit tips zijn vanuit mijn ervaring van de stad, iemand anders kan hele andere tips hebben of een andere ervaring. Mijn man en ik zijn beide niet echt personen die goed stil kunnen zitten en graag zien/doen we veel. Daarnaast houden we beide van lekker eten, een drankje doen op een terrasje en we zijn niet echt ochtendmensen (we waren dan ook nooit voor 10 uur ons appartement uit…).
Maar hier komen dan mijn/onze tips voor New York:

1. Boek een (AirBNB-)appartement buiten Manhattan.
De hotels in Manhattan zijn vaak schreeuwend duur. Buiten Manhattan wordt dit al goedkoper. Vaak vind je via AirBNB hele leuke appartementen die soms de helft goedkoper zijn dan een hotel. Een bijkomend voordeel van een appartement is dat je een eigen keuken(tje) hebt waar je simpele ontbijtjes en avondeten kunt klaarmaken. Hierdoor hoef je niet per sé alle maaltijden buiten de deur te doen. Wij verbleven in een appartement in de wijk Brooklyn. Het was een leuke wijk met winkeltjes en restaurantjes. De metro was 5 minuten lopen en daarmee stonden we in 20 minuten op Times Square, dus dat was allemaal prima te doen. Wij vonden het ook leuk dat we hierdoor midden in een woonwijk zaten en het dagelijkse leven van echte New Yorkers een beetje meekregen.

2. Koop van te voren een New York citypass.
Vooral wanneer je veel wilt zien en doen, dan is dit echt een aanrader. Er zijn twee soorten passen: één waarbij je zes attracties kan doen en één waarbij je ongelimiteerd voor een x aantal dagen zoveel mogelijk attracties kunt doen uit de lijst (en die is uitgebreid). Wij hadden de laatste optie en hierbij hadden we de pas voor zeven dagen. Je schrikt je rot wat zo’n pas kost, maar je kunt hem van te voren al aanschaffen en zo de kosten spreiden. Daarnaast zou je voor alle attracties apart nog meer geld kwijt zijn, dus dit is een goede deal. Wij hebben de volgende dingen met de New York citypass gedaan: Vrijheidsbeeld en Ellis island, 9/11 memorial en museum, Empire state building, Inside broadway tour, Top of the Rock, fietstour Central Park, Hop-on hop off bus, Slavernij tour, Madame Tussauds, Intrepid sea, air & space museum en een tour Radio city music hall.

DSC089073. Metro is je vriend, maar je voeten ook.
De subway werkt prima in New York en het stelsel is heel uitgebreid. Ook gaan de metro’s met regelmaat, waardoor je nooit heel lang hoeft te wachten. Maar New York ervaar je niet onder de grond, dus we hebben ook enorm veel gelopen. Mijn benen waren de eerste paar dagen echt moes van het vele lopen. Maar op die manier zie en ervaar je wel het meeste van de stad.

4. Ga eten in de wijk Hell’s Kitchen.
Op veel toeristische plaatsen in de stad (denk aan Times Square) is uit eten gaan duur. En wanneer je liever niet zo duur wilt, dan kom je snel uit bij fastfoodketens waar je voor een aantal dollar wel grote hamburgers en pizza’s kunt halen maar die niet echt vullend zijn (vind ik). Wil je een goed alternatief? Loop dan naar de wijk Hell’s Kitchen. Deze wijk ligt naast Times Square en je vind er een ruime keuze aan restaurantjes waar je prima kunt eten voor niet al te veel geld. Chrisjan en ik waren met zijn tweeën 50 euro kwijt voor één voorgerecht, twee hoofdgerechten en twee desserts inclusief drinken. En dan hadden we super lekkere homemade burgers met zelfgesneden friet erbij! Ik krijg er weer zin in nu ik dit schrijf. Het is natuurlijk wel duurder als een pizza halen, maar veel lekkerder en voor wat je krijgt is de prijs heel schappelijk.

DSC088735. Bereid je voor op veel drukte!
En dan bedoel ik ook echt op heel veel drukte! Vooral bij de toeristische trekpleisters kan het echt zwart zien van de mensen. Nu had ik wel drukte verwacht, maar ik had van te voren toch niet goed ingeschat hoe druk het kon zijn. Ben jij dus iemand die van rust, ruimte en natuur houdt? Dan moet je niet te lang in New York verblijven want dan wordt je helemaal gek.

6. Bedenk van te voren wat je sowieso wilt zien/doen.
Als je van te voren al een lijstje hebt gemaakt met wat je wilt zien/doen dan kun je een grove planning voor jezelf maken om te kijken of je het ook allemaal redt in het aantal dagen dat je in de stad bent. Wij hadden ook een lijstje gemaakt, maar we hadden dit nog niet echt grof ingepland. Met als resultaat dat we de eerste dagen van het één naar het ander gingen en tussendoor bijna geen tijd namen om even te stoppen. Achteraf hadden we in het begin ook al wel iets rustiger aan kunnen doen…

DSC090617. Kijk omhoog.
Je loopt constant tussen hoge gebouwen in het centrum, maar dit realiseer je je pas echt wanneer je naar boven kijkt. En sommige gebouwen zijn best heel mooi versiert, maar dat zou je helemaal missen wanneer je nooit naar boven kijkt.

8. De portiegroottes vallen best mee in normale restaurants.
Zoals ik al eerder zei: Chrisjan en ik gaan liever een paar keer uit eten in goede restaurants dan iedere avond naar de McDonalds. Dit is nog een reden voor ons om voor een appartement te kiezen, want dan hoef je dus niet iedere dag buiten de deur te eten. Hierdoor kunnen we kieskeuriger zijn in de keuze van restaurants. En in de meeste normale restaurants die niet bij een fastfoodketen horen, krijg je normale porties qua eten. De drinkglazen zijn vaak wel groot, vooral van water en fris.

9. Dingen die je echt moet zien/doen
Welke dingen kunnen wij je nu echt aanraden te doen? Nou, wij waren heel erg onder de indruk van het 9/11 memorial museum. Verder vond ik Ellis Island erg interessant om te zien. Daarnaast kunnen we de slavery & underground trail tour echt aanraden, die gaat over de slavernij in New York vroeger en de ontsnappingsroutes die werden gebruikt door slaven uit het zuiden. Natuurlijk mag ook bovenop het Empire state building staan niet missen en als laatste vonden wij de fietstocht door Central park ook echt enorm leuk. Hierbij werden we vaak op plaatsen gewezen die in films voorkomen en er werd meer verteld over de wijk rondom Central Park en zijn beroemde bewoners (zoals Lady Gaga, Aston Kutcher en Tom Cruise).

DSCN054710. Alcohol in New York
Wat ons opviel was dat alcohol vrij duur is in New York. Je betaalt vaak net zoveel voor een glas wijn als voor een cocktail. Biertjes zijn iets goedkoper, maar in vergelijking met Nederland is dit ook nog vrij duur. Een goedkopere optie is dus water of frisdrank. Als je een appartement hebt, dan kun je ook naar de liquorstore om daar een fles wijn te kopen. De flessen wijn zijn ook iets duurder dan hier in de winkel, maar dit is in verhouding een stuk goedkoper dan glazen bestellen in een restaurant. De gemiddelde prijs voor een glas wijn lag rond de 8 euro, cocktails waren er vanaf 8,50.

DSC08931Zo, en dat was mijn lijstje dan…Ik hoop dat jullie het leuk vonden om onze ervaring, wat foto’s en onze tips te lezen over New York. Mocht jij binnenkort ook naar deze stad gaan dan wens ik je veel plezier. Twijfel je nog om naar New York te gaan? Zeker doen! Het is echt een unieke stad en echt iedereen (of je nu en stad- of natuurmens bent) zal onder de indruk zijn van deze stad.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Een gedachte over “Mijn ervaring en tips New York

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s