Eiwitrijke, healthy cake met blauwe bessen

DSC09328Veel mensen schijnen te denken dat je bij een gezonde levensstijl niet kunt bakken, want men denkt: bakken = taart, koekjes en cake = suiker, vet, calorieën… Ik sta graag in de keuken, zowel om te koken als om te bakken. En inderdaad: in de meeste taarten, koekjes en cakes die je kunt bakken zit veel suiker en vet. Maar je kunt ook prima gezonde baksels maken. Hoe? Door de keuze van je ingrediënten aan te passen en te kiezen voor gezondere, verantwoorde ingrediënten. Ik heb al heel wat geëxprerimenteerd met healthy baking, de ene poging iets meer geslaagd dan de ander. Maar nu deel ik weer eens een gezond bakreceptje met jullie en wel van een gezonde blauwe bessen cake!

Deze cake is zeker lekker en door de keuze van ingrediënten kun je zonder schuldgevoel genieten van een stukje. Betekent dit dat je gelijk de hele cake naar binnen kunt werken? Nou nee, maar dat is met alles zo: geniet, maar met mate. De cake is rijk aan eiwitten, door de eieren en het eiwitpoeder. Hierdoor kunnen de sporters onder ons zeker ook genieten van de cake. Verder is de cake rijk aan gezonde vetten, door de kokosmeel en de notenpasta. Die gezonde vetten heeft je lijf in zekere mate nodig voor de verbranding van voeding en het herstel van spieren. De zoete kant in de cake verkrijg ik door kokosbloesemsuiker te gebruiken, die een lage glycemische index heeft en het fruitsuiker uit de blauwe bessen natuurlijk. Oh en had ik al gezegd dat de cake gluten- en koemelkvrij is? Prima voor mensen met een allergie dus! Kortom: een prima cake om een stukje van te eten.
Wanneer je de cake maakt met de genoemde ingrediënten en je de cake vervolgens in acht stukken deelt, dan heeft ieder stukje ongeveer 125 calorieën. Het is dus een verantwoord en vooral vullend tussendoortje.

Wat heb je nodig voor 1 cake?
– 50 gram kokosmeel.
– 30 gram eiwitpoeder, ik gebruik vanillesmaak.
– 60 gram notenpasta/pindakaas.
– 20 gram kokosbloesemsuiker.
– Theelepel bakpoeder. Ik gebruik bakpoeder van dr. Oetker en die is glutenvrij, maar dit zijn niet alle bakpoeders. Iemand met een allergie? Kijk goed op het label!
– 2 theelepels vanille-extract. Wil je een calorie-vrije optie? Gebruik dan Natural flavouring van Body&fitshop.
– 3 eieren.
– 2 handjes blauwe bessen.
– Snufje zout
– Eventueel een scheutje ongezoete amandelmelk/sojamelk.

En dit is hoe je de cake maakt:
– Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
DSC09317
– Meng de droge ingrediënten met elkaar: het kokosmeel, eiwitpoeder, suiker, bakpoeder en zout.
DSC09319– Smelt de notenpasta/pindakaas in een pannetje of in de magnetron totdat het wat vloeibaarder is.
– Doe het vanille-extract of de natural flavouring bij de pindakaas en meng dit door de droge ingrediënten heen.
DSC09321– Voeg 1 voor 1 de eieren toe terwijl je de keukenmachine laat draaien. Geen keukenmachine? Met een handmixer kan het ook en anders met de garde (goed voor de spierballen).
DSC09322– Is het mengsel te vast? Mengt er nog wat amandelmelk/sojamelk door. Het mengsel moet niet te vloeibaar worden!
– Schep voorzichtig de blauwe bessen door het beslag.
DSC09323– Vet een klein bakblik of een brownieschaal in en bedek de bodem met een bakpapiertje. Geen calorieën toevoegen? Gebruik hier dan een coocking spray voor. Anders gebruik je een klein beetje kokosolie.
– Stort het mengsel in de bakvorm en druk het voorzichtig aan.
DSC09325
– Zet de cake in de oven en bak 25-30 minuten totdat het gaar is.
– Laat de cake 30 minuten afkoelen in het blik, haal hem er daarna uit en laat volledig afkoelen.
DSC09326
– Snijd de cake in stukjes en genieten maar! Kun je hem niet helemaal op? Je kunt de cake prima invriezen!

Eet smakelijk! Zelfs mijn man vindt deze cake lekker en dat wilt wat zeggen aangezien hij de meeste gezonde baksels niet zo geweldig vindt (hoezo suikerverslaving?). Maar deze cake helpt hij graag mee opeten, ondanks de pindakaas/notenpasta waar hij ook geen fan van is. Kortom: het zal echt een pleaser zijn voor veel mensen!

DSC09331Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s