Drie keer gezonde koekjes

Gezond eten, we weten allemaal dat het doorgaans het beste voor ons is. De meeste mensen lukt dit qua ontbijt, lunch en avondeten ook wel redelijk. Maar de tussendoortjes zijn vaak moeilijk. En dan denken we dat we een ‘gezonde’ koek pakken, zoals ontbijtkoek, maar dan blijkt ook dat al snel boordevol suikers te zitten die het geheel toch minder gezond maken dan je zou willen. En daarom houd ik van healthy baking, oftewel gezond bakken. Door het zelf te maken weet je wat er in je product gaat, weet je wat je eet en heb je controle over hoe (on)gezond jij het wilt hebben. Vandaag deel ik dan ook drie koekjes met jullie die stuk voor stuk gezond zijn en tussen de 80-100 calorieën per stuk bevatten.
Bestand 26-05-16 20 29 38


1. Kokosmakronen – voor de lekkere trek (6 stuks)
Bestand 26-05-16 20 30 04Wat heb je nodig?
– 100 gram kokosrasp.
– 3 eiwitten.
– Scheutje agavesiroop/honing.
– Eventueel 1 theelepel vanille-extract.

En dit is hoe je ze maakt:
– Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
– Weeg het kokosrasp af.
– Scheid de eieren en doe de eiwitten bij de kokosrasp in de kom.
– Voeg de agavesiroop en eventueel het vanillie-extract toe.
– Meng alles goed door en vorm daarna met een lepel zes hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
– Schuif de bakplaat voor 15 minuten in de oven. Nog niet bruin genoeg? Geef het vijf minuutjes extra.
– Laat de kokosmakronen afkoelen op een rekje en genieten daarna!

2. Havermoutkoeken – voor de stevige trek (6 stuks)
Bestand 26-05-16 20 34 36Dit heb je nodig:
– 75 gram havermout.
– 15 gram eiwitpoeder.
– 40 gram dadels.
– 1 ei.
– 50 gram gewelde rozijnen (even 5 minuten in kokend water laten staan).

Hoe maak je ze?
– Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
– Stop de havermout, het eiwitpoeder en de dadels in een keukenmachine en laat dit draaien tot een fijne massa.
– Voeg het ei toe en mix dit nog even door.
– Schep hierna de gewelde rozijnen erdoor.
– Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hier 6 hoopjes van het beslag op.
– Schuif de bakplaat in de oven en laat de koekjes in 10-15 minuten gaar en bruin worden.
– Laat ook deze koekjes weer even afkoelen op een rekje, voordat je ze eet.

3. Banana monkeys – voor de zoete trek (8 stuks)
Bestand 26-05-16 20 32 47De benodigdheden:
– 1 banaan (ongeveer 100 gram).
– Flinke snuf kaneel.
– 1 theelepel bakpoeder.
– 75 gram speltmeel.
– Snufje zout.
– 30 gram cashewnoten (andere noten kunnen ook).
– Scheutje agavesiroop.
– 1 ei.
– 1 eiwit.

De werkwijze:
– Laat de oven wederom voorverwarmen op 180 graden Celsius.
– Prak de banaan helemaal totdat het een prutje is.
– Voeg het ei, eiwit en agavesiroop toe aan de banaan en meng door.
– Meng hierna de speltmeel, bakpoeder, kaneel en zout door het mengsel heen. Zorg dat er geen klontjes in je beslag komen.
– Schep als laatste de cashewnoten door het beslag heen.
– Schep 8 hoopjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
– Zet de koekjes 10-15 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.
– Laat de koekjes afkoelen op een rekje.

Bestand 26-05-16 20 29 52Ziet dit er niet super leuk uit! De koekjes zijn stuk voor stuk snel en makkelijk te maken, dus minimale tijd maar maximaal plezier zonder schuld (tenzij je ze allemaal in één keer opeet 😉 ). Je kunt ze goed in een afgesloten koektrommel bewaren. De havermoutkoekjes laten zich ook goed invriezen.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s