Mijn vakantie-ervaring in Kroatië

Als docent ben ik achter de schermen zo langzamerhand wel bezig met het opstarten van het nieuwe schooljaar. Want hoewel ik officieel nog deze hele week vakantie heb, is het toch de bedoeling om alles klaar te hebben staan, lessen te hebben voorbereid enzovoorts. Vanaf maandag is het dan echt uit met de pret: de zomervakantie is voorbij. Maar graag blik ik toch nog even terug naar de afgelopen weken en dan met name naar mijn vakantie in Kroatië. In dit artikel lees je dan ook mijn ervaring in Kroatië, wat hebben we gedaan en mijn tips voor wanneer je ook het land wilt bezoeken.

DSC00140

Oude centrum van Dubrovnik

Wat hebben wij gedaan?
In totaal zijn we 3,5 week weg geweest, van donderdag 28 juli t/m maandag 22 augustus. Nu denk je vast: ‘Zo lang?!?’…Daar heb je wel een beetje gelijk in, maar dat is ons geluk als docenten (lange zomervakantie). Daarnaast zaten de reisdagen hierbij en dit waren er behoorlijk wat. We zijn zes dagen aan reistijd en één dag aan wisseling kwijt geweest, wat dus al een hele week is. Waarom die lange reistijd? Omdat we met de caravan op pad gingen en dan kun/mag je nu eenmaal niet zo snel rijden als met een losse auto. En vergis je niet: 2000 kilometer is dan een behoorlijk eind.
Die drie dagen reistijd hebben we op de heenreis trouwens achter elkaar gedaan. Op de terugreis hebben we dit gesplitst, we zijn één dag onderweg geweest naar Graz in Oostenrijk. Hier hebben we twee dagen rondgekeken en daarna in twee dagen terug naar Nederland. In Nederland hebben we de caravan weer neergezet op een camping waar we werden afgelost door mijn schoonouders.
Maar even terug naar Kroatië, waar we onze reis begonnen in de omgeving van Dubrovnik (het onderste gedeelte van Kroatië). Uiteindelijk hebben we daar een week rond gekeken. Hierna zijn we naar de omgeving van Split getrokken, waar je kunt merken dat hier meer toeristen naartoe trekken. Hier hebben we uiteindelijk ook een week gezeten.

 

DSC00079

Klein steegje in Dubrovnik

Kamperen in Kroatië
Wij hadden van te voren geen campings geboekt in Kroatië, omdat we ons niet zo wilden vastleggen op bepaalde dagen te moeten verhuizen. Dit is gedeeltelijk goed gegaan. Als eerste stop was het zuidelijkste stukje van Kroatië, rondom de stad Dubrovnik. Hierbij was het vinden van een plaats geen probleem, we zaten in Orasac (30 km. van Dubrovnik) op een basic-camping langs de kust. Het was camping Pod Maslimo en kostte maar 19 euro per nacht.
Vervolgens wilden we rondom Split een camping zoeken. We hadden na een weekje de omgeving van Dubrovnik wel gezien en besloten te vertrekken. We waren op tijd weg, zodat we op tijd bij een camping aan kwamen en eventueel nog de voortent konden opzetten. Nou, vergeet het maar. We hebben die dag de ene na de andere camping bezocht en allemaal zaten ze vol! Uiteindelijk hebben we bij een camping aan de kant van de weg de nacht doorgebracht, waarna we pas de volgende dag een camping vonden met een fatsoenlijke plaats. Het werd camping Brusil in Kastela Stari, waar we voor 24 euro per nacht de rest van de vakantie in Kroatië doorbrachten. Deze camping was rommelig, zonder vaste plaatsindeling. Maar gelukkig hadden wij een hoekje uitgekozen met uitzicht op de Adriatische Zee en weinig last van wisselingen op de camping.

Het sanitair in Kroatië
Nu ik campings heb besproken zal ik maar direct beginnen over het sanitair in Kroatië. Dit is namelijk toch wel anders dan wat wij gewend zijn in Nederland. Ik denk dat de Kroaten anders zijn in hun privacy of iets dergelijks, want vele deuren van WC’s konden niet op slot. Daarnaast hingen voor de douches vaak simpele douchegordijnen op, die wapperden in de wind (lees: soms had het douchegordijn dus niet echt veel nut). Wel waren de douches gescheiden, dus alleen andere vrouwen konden soms een glimps van mijn blote bips opvangen. Maar toch voel ik me daar niet geheel prettig bij. Verder waren veel douches niet goed te regelen qua temperatuur, waardoor ik ook regelmatig koud heb gedoucht. En als laatste: vaak kun je de douchekop niet ophangen, waardoor je die met de hand moet ‘bedienen’. Dit is vooral bij het wassen van je haar onhandig.

DSCN0724Te doen in Kroatië
Er is in Kroatië genoeg te zien en te doen. Wel moet je er zelf een beetje naar ‘zoeken’. Je zult bij de toerisme-kantoren geen uitgebreide folders vinden van allerlei bezigheden. Wel staan er op toeristische plekken veel mensen reclame te maken voor allerlei zaken. In Kroatië vind je wel een goede combinatie van cultuur en natuur (althans langs de kuststrook). Zo is in het onderste gedeelte het aan te raden Dubrovnik te bezoeken, wat echt een hele mooie (heropgebouwde) stad is beschermd door Unesco. Wanneer je daar bent, vergeet dan vooral niet om met de kabelbaan naar boven te gaan en daar de expositie over de Joegoslavische oorlog te bekijken! Ben je de hitte en drukte in de stad beu? Dan kun je een excursie boeken naar de omliggende eilanden. Er zijn meerdere maatschappijen die dit aanbieden en wij hebben een drie-eilanden vaartocht gedaan met lunch. Dit was echt heel leuk, want je kunt op de verschillende eilanden rustig rond kijken, op het strand liggen, een terrasje pakken enzovoorts. En mocht dit nog niet rustgevend genoeg zijn, dan kun je altijd naar één van de spa’s die in de omgeving liggen waar je heerlijk gemasseerd kan worden en kan genieten van de sauna’s.
Dan de omgeving van Split. Wij konden merken dat deze omgeving nog populairder is onder de toeristen. Ik snap dit ook wel, want het is makkelijker te bereiken en heeft ook een goede kuststrook. In deze omgeving is het aan te raden een dag naar Split te gaan, waar je nog gevouwen van de Romeinen en de Middeleeuwse tijd kunt bezichtigen. Ook Trogir is mooi om te bezoeken, vooral door de oude, kleine straatjes in het oude centrum. Ook kun je hier mooi aan de haven eten met uitzicht over de schepen. Ben je een natuurfan? Dan is het goed te doen om vanaf Split richting het Krka nationaal park te gaan. Dit kun je met een excursie doen, maar zelf met de auto gaan is ook goed te doen. Hier vind je prachtige watervallen, waar je zelfs kunt zwemmen. Ook kun je de rivier bevaren en de eilandjes die in het meer liggen bezoeken. Bereid je alleen wel voor op veel mensen, want de watervallen zijn een enorme trekpleister. Heb jij liever wat meer rust in de natuur? Je kunt in vele dorpjes makkelijk mountainbikes huren om een dagje weg te gaan op de fiets. De huurprijzen zijn laag, dus voor een aantal euro’s heb je al een fiets en het is leuk om de omgeving eens op die manier te bekijken. En verder kun je in Split je winkel-hart ophalen, want naast een autovrije winkelstraat hebben ze er ook enkele grote winkelcentra. Mijn tip: City centre one, met een grote keuze aan winkels en verschillende prijscategorieën.
Zoals je wellicht al wel leest, zijn wij niet echte strandmensen. Voor degene die dit wel zijn: bereid je voor op kiezelstranden, want zandstranden kennen ze bijna niet in Kroatië. Ik vind dit zelf altijd minder lekker, maar langer dan twee uur zit ik toch niet op het strand. Wel hebben we gezwommen in de Adriatische Zee, maar ook dan kom je veel kiezels tegen. Tip: neem waterschoenen mee, wij waren die vergeten en hebben ze daar alsnog gekocht.

DSCN0761

Bij Krka Nationaal Park

Het eten in Kroatië
Je hoeft in Kroatië niet bang te zijn dat je honger krijgt. Er is een grote keuze aan restaurantjes, in allerlei vormen en maten. Het eten is er over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Er wordt veel gegrild met vers vlees en vis. De smaken van het product worden zoveel mogelijk puur gehouden, enkel versterkt met wat lichte kruiden en olijfolie. Puur eten is belangrijk in Kroatië. Daarnaast zie je veel Italiaanse gerechten terugkomen in Kroatië, zoals pasta, risotto en pizza. Dit komt door de belangrijke handel met Venetië. En uiteraard hebben ze lokale specialiteiten, zoals gerookte ham, schapenkaas, gekruide worstjes en wijn. Buitenlandse keukens vind je weinig in Kroatië, we hebben er geen enkel Mexicaans, Grieks, Indiaas of Thais restaurant gezien.
Wanneer je in een restaurant een hoofdgerecht besteld, is dit doorgaans alleen het vlees/vis. Voor groenten/aardappelen/friet moet je bijgerechten bestellen.
De supermarkten zijn er ook in allerlei formaten te vinden. Uiteraard is de keuze aan producten groter bij een grotere supermarkt. Wel kun je zien dat veel groenten en fruit lokaal zijn. De meeste supermarkten hebben hele ruime openingstijden (lees van 07.00 uur t/m 23.00 uur!). Dit zie je ook veel bij bakkers in kleine dorpjes, die zijn ook zo lang open. Dit is wel handig, want hierdoor kun je op ieder gewenst moment vers brood halen.

De taal
In Kroatië spreken ze Kroatisch, maar omdat het toerisme de laatste jaren weer enorm aantrekt spreken veel mensen redelijk Engels en kun je met deze taal een heel eind komen.

Het geld
Hoewel Kroatië bij de Europese Unie zit, betalen de Kroaten nog niet met de Euro. De munteenheid in Kroatië is de Kuna. Dit geld kun je uiteraard wisselen bij wisselkantoren of je pint gewoon een bedrag bij een bank.

DSC00254

De haven van Trogir

Het weer
In de maanden juli en augustus is het warm en droog in Kroatië. In deze maanden valt er bijna geen regen, waardoor alles vrij dor en droog wordt. De temperaturen liggen meestal tussen de 28 en 35 graden overdag. Wel is de warmte droger, waardoor je minder last hebt van de hitte (vind ik tenminste). Ik vond het heerlijk om iedere dag wakker te worden en zonder na te denken een korte broek of jurkje aan te kunnen trekken. Wel kan er veel wind staan in Kroatië. Afhankelijk van waar de wind vandaan komt, neemt deze koude of warme lucht mee. Sommige dagen was het dus niet meer lekker om ’s avonds buiten ze zitten, omdat er een koude wind stond. En de wind kan nog best hard waaien, dus zet je tent/voortent maar extra vast. Wij hebben uiteindelijk de stormband er nog opgezet.

Aanrader?
Kroatië is zeker een leuke bestemming, waar je gegarandeerd bent van mooi weer. Er is genoeg te zien en te doen in Kroatië en de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Daarnaast is het eten er prima. De WC’s en douches ga ik echter totaal niet missen. Wanneer je hele dagen naar het strand wilt, lijkt Kroatië mij minder geschikt vanwege de kiezelstranden. Dit ligt toch minder lekker.
Toch staat Kroatië niet nog eens op mijn wensenlijstje. Nu ik het heb gezien ben ik daar tevreden mee en volgend jaar bezoek ik dus met liefde weer een nieuwe bestemming.

DSCN0642

Fietsen met gids, we gingen ook deels off-road

Hopelijk hebben jullie ook allemaal een fijne vakantie gehad! Wat was jouw bestemming dit jaar?

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s