Recept: Hartig & zoete courgettemuffins

Groente verwerken in cake-recepten, voor vele is het nog een raar idee. Maar toch lenen sommige groenten zich prima om mee te bakken. Denk maar aan carrot cake, die veel mensen wel kennen en waar toch echt wortelen inzitten. Toch is de carrot cake wellicht niet een goed voorbeeld van een gezond baksel met groenten, aangezien hier een baklading suiker aan toegevoegd wordt. Maar gezond bakken met groenten kan ook, wat denk je van deze bieten-cacaocake die ik al eens gemaakt heb?
En vandaag heb ik wederom een baksel voor jullie waarin ik groente verwerk, namelijk de….*tromgeroffel*: Courgette! Wat een verrassing nog na die titel, haha…

Bestand 01-07-16 19 45 27Ik maak voor jullie twee varianten van de courgettemuffin, namelijk een hartige en zoete variant. Dit om jullie te laten zien dat je alle kanten op kunt met deze muffins. Doordat je ze in muffinformaat maakt is ook de portiegrootte ideaal, waardoor je makkelijk een muffin als tussendoortje kunt nemen. De hartige variant vind ik ook ideaal om als bijgerecht bij een barbeque te serveren. En doordat de groente in de muffin verstopt zit, zullen ook kinderen/je man 😉 ongemerkt groenten naar binnen smikkelen zonder dat ze het door hebben. Need I say more?

Variant 1: Hartig
Bestand 01-07-16 19 44 57Wat heb je nodig (12 muffins):
– 1 courgette.
– 150 gram speltmeel (of andere meelsoort).
– Half zakje bakpoeder.
– 2 eieren.
– 50 ml yoghurt.
– 1 eetlepel olijfolie.
– 1 eetlepel Italiaanse kruiden.
– 50 gram pijnboompitten.
– Handje geraspte kaas.

En dit is hoe je het doet:
– Verwarm je oven voor op 180 graden.
– Vet de muffin-bakvorm in met olie of smart cooking spray.
– Rasp de courgette grof boven een theedoek. Vouw de theekdoek met de punten naar boven tot een zak en knijp al het vocht uit de courgette.
– Doe de courgette in een bak en voeg de eieren, yoghurt, olijfolie, Italiaanse kruiden, peper en zout en de geraspte kaas toe. Meng dit goed door.
– Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten en voeg deze hierna ook toe.
– Meng de speltmeel en bakpoeder door het courgettemengsel.
– Verdeel het beslag eerlijk over de 12 muffinvormpjes en schuif dit in de oven.
– Houd het in de gaten, want iedere oven is anders. Bij mij moesten de muffins ongeveer 15 minuten garen. Ze zijn klaar wanneer je een satéprikker erin steekt en die droog uit de muffin komt.
– Laat de muffins afkoelen op een koelrek.

Variant 2: Zoet
Bestand 01-07-16 19 45 12Dit heb je nodig (12 muffins):
– 1 courgette.
– 150 gram speltmeel (of andere meelsoort).
– Half zakje bakpoeder.
– 1 eetlepel kokosolie.
– 1 ei.
– 50 gram dadels.
– 50 gram rozijnen, geweekt.
– 50 gram noten naar keuze.
– Flinke snuf kaneel.
– 2 theelepels vanille-extract.
– 80 gram agavesiroop/honing.

De bereidingswijze:
– De start is feitelijk hetzelfde: verwarm je oven voor, vet je bakvorm in, rasp de courgette en knijp deze uit in een theedoek.
– Laat de rozijnen weken door ze 10 minuten onder water te zetten met kokend water.
– Verwarm de kokosolie totdat deze vloeibaar is.
– Meng de courgette, kokosolie, ei, vanille-extract en agavesiroop met elkaar.
– Ontpit de dadels en voeg deze toe.
– Giet de rozijnen af en voeg ook deze toe, samen met de noten.
– Meng er vervolgens het speltmeel, de bakpoeder en de kaneel door en zorg dat het een geheel is zonder deegklontjes.
– Verdeel het mengsel over de 12 muffinvormen en schuif deze in de oven voor ongeveer 15 minuten.
– Laat ook deze muffins afkoelen op een koelrek en eet smakelijk!

Beide recepten kan ik echt aanraden! De hartige muffins kun je dus als tussendoortje of als bijgerecht serveren. De zoete muffins zijn heerlijk als ontbijt of ook als tussendoortje. Verder zijn ze makkelijk te maken, dus als je eens 20 minuten over hebt kun je ze prima maken. Je kunt de muffins in een luchtdichte bak een aantal dagen bewaren, maar invriezen gaat ook prima.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s