Jarig: cadeaus en taarten

Ieder jaar komt er weer die ene dag: je verjaardag! Als kind keek ik hier altijd ontzettend naar uit, want iedereen deed altijd zijn best om je een leuke dag te bezorgen. Zo werd ik altijd wakker gemaakt door mijn zingende ouders en broer(tje), mocht ik cadeaus uitpakken bij het ontbijt, werden we met de auto naar school gebracht en mocht de jarige voorin met de zelfgemaakte traktaties voor de klas op schoot. Ook mochten wij steevast kiezen wat we wilden eten op onze verjaardag en ’s avonds mocht jij kiezen wat we met het gezin deden (film kijken, spelletje spelen enzovoorts). Naarmate je ouder wordt veranderd dit gevoel wel een beetje, maar nog steeds vind ik jarig zijn verschrikkelijk leuk. Dus: kijk je mee naar hoe ik mijn verjaardag heb gevierd en wat ik heb gekregen? En als bonus nog een lekker recept ook ;).

Ik had dit jaar niet zo’n zin er een heel uitgebreid feest met veel mensen van te maken. Dat kun je wel eens hebben. Toch wil ik mijn verjaardag echter ook niet overslaan en daarom besloot ik mijn verjaardag in twee keer te vieren. Hierdoor kon ik kleinere groepjes maken, waardoor ik voor iedereen aandacht had.
De eerste viering was op mijn verjaardag zelf (22 september). Ik had mijn ouders, schoonouders, oma’s en broer uitgenodigd om een taartje te komen eten ’s avonds. En vervolgens heb ik op zaterdag wat vrienden en schoonfamilie uitgenodigd. Dit deed ik ’s middags, vanwege mijn neefje en nichtje die verder weg wonen. Wel bood ik de mogelijkheid om te blijven eten op de zaterdag.
En dat is het eigenlijk, gewoon doornormaal visite houden haha. Ik vind het altijd leuk om mijn gasten een beetje te verwennen en maak dus veel van mijn hapjes zelf. Ook omdat ik zelf verse dingen lekkerder vind dan al die kant-en-klaarhapjes (al kost dat wel een stuk minder tijd). Maar afijn, ik sta gewoon graag in de keuken en vind het niet erg om een dagje bezig te zijn met het voorbereiden ervan. Hier een greep uit de dingen die ik heb gemaakt en geserveerd:

foto-25-09-16-16-10-35

Je ziet hier linksboven eitjes gevuld met forel en eiersalade, daaronder amandelcupcakes met witte chocolademousse en framboos. Rechtsboven vind je de kersenvlaai met witte chocolademousse en kersen, in het midden de rocky road chocolade (een soort pindarotsjes waar ook marsmallows en biscuit aan toegevoegd is) en onderaan liggen gevulde champignons. Verder had ik nog crostini’s met oude kaas, vijgenjam en rucola. Als avondeten op de zaterdag heb ik een grote pan tomatensoep met gehaktballetjes gemaakt, een olijvencake, een salade en broodjes met beleg. Kortom: we kwamen niets tekort.

Wat voor mij een verjaardag nog steeds leuk maakt, zijn stiekem eigenlijk ook de cadeaus. Wellicht is dit oppervlakkig van mij, maar ik vind het krijgen van cadeaus ook gewoon heel leuk (het geven natuurlijk ook ;)). Van te voren had ik een lijstje gemaakt op lijstje.nl, zodat mensen wisten wat ik graag wilde hebben. Uiteindelijk heb ik het volgende gekregen:

dsc00878

Het palette van Anastasia Beverly Hills moet nog binnen komen en in de envelop zit nog geld wat ik heb gehad. Ik ben heel blij met mijn cadeaus en vond het uiteindelijk een leuke manier om mijn verjaardag te vieren. Ik heb kunnen praten met alle mensen die er waren en dat is voor mij belangrijk. En nu vraag je je wellicht af: hoe oud is ze nu geworden? Maar een echte vrouw vertelt haar leeftijd nooit…grapje! Ik heb 27 kaarsjes mogen uitblazen dit jaar.
En dan nu om dit artikel af te sluiten had ik nog een recept beloofd. Nou hier is ‘ie dan hoor, het recept van mijn amandelcupcakes met witte chocolademousse met framboos.

foto-24-09-16-11-23-15Ingrediënten voor twaalf stuks
Voor de cupcakes:
– 1/2 zakje bakpoeder.
– 170 gram bloem.
– 180 gram boter.
– Vier eieren.
– 135 gram suiker.
– Twee theelepels amandelextract.

Voor de mousse:
– 140 gram witte chocolade.
– 400 milliliter slagroom.
– 20 gram suiker.
– 2 blaadjes gelatine.
– Bakje frambozen.

En zo maak je het:
Eerst de cupcakes:
– Verwarm je oven voor op 175 graden.
– Zorg dat de ingrediënten voor de cupcakes op kamertemperatuur zijn door ze van te voren uit de koelkast te leggen.
– Meng de bloem met de suiker en bakpoeder.
– Voeg al roerende de boter en het amandelextract toe.
– Voeg vervolgens één voor één de eieren toe terwijl je roert. Pas wanneer het ei is opgenomen, doe je de volgende in het mengsel.
– Wanneer het goed gemixt is, verdeel je het mengsel over 12 cupcakevormpjes of in een muffinbakblik (ik leg mijn vormpjes altijd in het bakblik, zo lopen ze niet uit).
– Plaats de cupcakes voor ongeveer 20 minuten in de oven. Ze zijn gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt.
– Laat de cupcakes afkoelen op een rekje.

Dan de mousse, je kunt deze ook van te voren maken en in een afgesloten bakje een dagje bewaren.
– Laat de gelatineblaadjes weken in een bakje met koud water.
– Klop 300 milliliter slagroom lobbig.
– Verhit de overige slagroom samen met de in stukken gesneden chocolade en de suiker in een pannetje. Dit hoeft niet te koken, alleen te smelten!
– Haal het pannetje van het vuur en roer de uitgeknepen gelatineblaadjes door het warme mengsel.
– Laat het mengsel een beetje afkoelen en meng het vervolgens met de opgeklopte slagroom. Dit werkt het beste in stapjes.
– Laat de slagroom afkoelen en opstijven in de koelkast. Dit heeft ongeveer 1-2 uur nodig.
– Kies twaalf mooie frambozen uit en leg dit apart.
– Snijd de overige frambozen in kleine stukjes en meng die door de mousse heen. Je kunt dit het beste doen wanneer de mousse al wat afgekoeld is.

En nu nog afmaken:
– Maak met een appelboor in iedere afgekoelde cupcake een tunneltje in het midden van de cupcake. Doe dit voorzichtig en niet helemaal tot het papiertje. De onderkant moet vast blijven.
– Vul een spuitzak met je chocolademousse.
– Spuit ieder tunneltje vol met mousse en spuit ook een mooie toef bovenop de cupcake.
– Maak de cupcakes af door midden op de toef een mooie framboos te leggen.
– Presenteer je cupcakes op een mooi bord of etagère en geniet ervan!

Eet smakelijk en op naar een nieuw levensjaar!

Liefs,
Corinne.

Advertenties

2 gedachten over “Jarig: cadeaus en taarten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s