Recept: 5x healthy havermout voor de herfst/winter

‘Ontbijt als een koning’ wordt vaak gezegd, maar dit blijkt niet voor iedereen even makkelijk. Sommige mensen krijgen een droge boterham ’s ochtends gewoon niet weg. Maar voor die mensen zijn er genoeg andere opties, zoals havermout! Havermout is echt een goede manier om je dag te beginnen. Het vult goed en zit boordevol goede voedingsstoffen. En door toevoeging van bepaalde kruiden of toppings kun je het helemaal aanpassen naar je smaak. Daarnaast vind ik het in de winter ook gewoon fijn om te ontbijten met een warm papje, comfort food!
foto-30-10-16-11-28-25Havermout is al een tijdje makkelijk te verkrijgen in de supermarkt. Ik koop het gewoon altijd bij mijn vertrouwde appie van het AH basic merk. Op doordeweekse dagen maak ik mijn havermout vaak de avond van te voren klaar en ’s ochtends warm ik het dan nog even 1,5 minuut op in de magnetron zodat het weer warm is. Ik doe dit omdat dit de minste tijd kost ’s ochtends en de smaken kunnen zo lekker een nachtje goed door de havermout trekken. Kijk je mee naar mijn winterse variaties?
Alle hoeveelheden hieronder zijn voor 1 portie :).

1. Appeltaart-havermout
– 30 gram havermout.
– 200 ml melk/sojamelk/amandelmelk.
– 1/2 appel.
– 10 gram rozijnen.
– Snufje kaneel.
foto-26-10-16-08-19-07Hoe te maken?
– Doe de melk en de havermout bij elkaar in een pannetje en zet op het vuur.
– Snijd de appel in kleine stukjes. Ik laat de schil er altijd aan.
– Voeg de stukjes appel, rozijnen en kaneel toe aan het havermout mengsel.
– Laat het mengsel even doorkoken, zodat de havermout het vocht een beetje opneemt.
– Giet in een kommetje, eet meteen of laat afkoelen en bewaar.

2. Sinterklaas-havermout
– 25 gram havermout.
– 175 ml melk/sojamelk/amandelmelk.
– 1 sinaasappel.
– 1 theelepel koekkruiden.
– Eventueel wat pepernoten ter garnering.
foto-30-10-16-09-55-16En dit is hoe je het doet:
– Verwarm de havermout en melk wederom in een pannetje. Je kunt de koekkruiden meteen ook toevoegen.
– Schil en snijd de sinaasappel in hapklare stukken. Ik verdeel ieder partje meestal nog in drieën.
– Voeg de sinaasappel toe aan de havermout en verwarm dit nog even mee.
– Doe je havermout in een kommetje, garneer eventueel met wat pepernoten in stukjes gehakt en voila!

3. Choco-banaan-karamel havermout
– 25 gram havermout.
– 175 ml melk/sojamelk/amandelmelk.
– 1/2 banaan.
– 1 theelepel cacaopoeder.
– Scheutje Walden Farms calorievrije karamelsiroop (te koop via Body&Fitshop).
foto-27-10-16-08-25-17De werkwijze:
– Het wordt saai: doe weer de havermout en melk in een pannetje.
– Zeef de cacaopoeder en roer dit door de warme melk.
– Roer een scheutje van de siroop door het mengsel.
– Snijd de banaan in plakjes en verwarm die kort mee.
– Giet het geheel weer in een kommetje.

4. Pumpkin spice latte
– 25 gram havermout.
– 100 ml melk/sojamelk/amandelmelk.
– 1 espresso.
– 50 gram pompoenpuree.
– 1 theelepel pompoenkruiden.
foto-27-10-16-08-30-20Dit is hoe je het doet:
– Maak pompoenpuree. Ik doe dit altijd door pompoen in de oven te roosteren (in stukjes op de bakplaat en dan +/- 20 minuten op 18- graden). De gegaarde pompoen prak ik met behulp van een staafmixer. Je kunt de pompoenpuree goed in de vriezer bewaren. Ik maak er altijd kleine ijsblokjes van om zo goede porties te hebben.
– Verwarm de havermout, melk, espresso en pompoenpuree in een pannetje.
– Voeg hier de pompoenkruiden aan toe (dit is een mengsel van kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel). Je kunt ook koekkruiden gebruiken.
– Giet je havermout in een kommetje. Eventueel kun je wat crunch toevoegen door nootjes te gebruiken.

5. Carrot cake havermout
– 25 gram havermout.
– 150 ml sinaasappelsap.
– 80 gram geraspte wortel.
– 10 gram rozijnen.
– 1 theelepel kaneel.
– Scheutje Walden Farms calorievrije pancakesiroop (ook via Body&Fitshop).
foto-30-10-16-09-57-20Zo maak je het:
– De eerste stap kun je vast al raden? Verwarm de havermout en melk in een pannetje.
– Doe de rozijnen erbij, zo kunnen ze alvast een beetje wellen.
– Rasp de wortel en voeg deze, samen met de kaneel, toe aan het mengsel.
– Verhit op het laatst nog een scheutje pancakesiroop mee met de havermout.
– En giet het in een kommetje en eet smakelijk! Mis je nog een bite? Voeg walnoten toe, past goed bij de carrot cake.

Zo, ik hoop dat je na deze vijf recepten hebt kunnen zien dat havermout helemaal niet saai hoeft te zijn en dat je er alle kanten mee op kunt. Nogmaals: ik vind het lekker om in deze koude dagen iets warms als ontbijt te hebben, maar je kunt de mengsels ook laten afkoelen en koud eten.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s