10x standaard keukenproducten

Op dit moment vinden veel mensen het raar wanneer ik zeg dat ik koken een leuke activiteit vind. Anorexia en graag koken gaat voor de meeste mensen niet hand in hand. En het is ook logisch dat mensen dat denken, want in de meeste gevallen is het ook zo. Het is niet voor niets dat meehelpen voedsel bereiden een onderdeel is van de therapieën die aangeboden worden in een kliniek of behandeling bij eetstoornissen.
Toch heb ik hier dan nooit last van gehad: ik ben koken (gelukkig) altijd leuk blijven vinden. Wat bij mij wel scheelt is dat ik altijd iemand had voor wie ik wel moest koken. Mijn man wilde immers toch gewoon avondeten. Tijdens mijn hoogtijdagen anorexia was het wel zo dat ik er alles aan deed om op mijn bord zo min mogelijk calorieën te hebben. Dit heeft meer dan eens geresulteerd in twee versies van een gerecht, zoals een lasagne bestaande uit twee helften: één met lasagnebladen en één waar alleen groente, vlees en tomatensaus in zat.
Maar goed: koken dus. Ik heb het altijd leuk gevonden en ik merk dat ik het nu ook weer steeds leuker begin te vinden. Dit komt vooral omdat ik de strenge regels meer loslaat en niet meer naar de calorieën (probeer) te kijken. Dit maakt het koken wel weer een stuk relaxter moet ik zeggen!
Als liefhebber van koken zijn er een aantal items waarvan ik vind dat ieder huishouden die in de keukenkastjes moet hebben staan. Het zijn handige producten die je heel vaak gebruikt en die je eigenlijk altijd op voorraad moet hebben. Ik deel vandaag dan ook mijn 10 standaard keuken-voorraad-items met je.

1. Eieren
foto-20-12-16-12-19-14Eieren zijn altijd goed om te hebben. Naast het feit dat je er een lekker eitje voor op brood van kunt maken, kun je het ook gebruiken voor gezonde banaanpannenkoekjes, het zelf maken van burgers of gehaktballen of in lekkere ovenschotels. Ook wanneer je iets wilt bakken is het altijd goed om eieren op voorraad te hebben.

2. Kruiden
foto-20-12-16-12-23-39Uiteraard gebruik ik ook verse kruiden, maar een goed gevuld kruidenrek is zo fijn. Op die manier kun je allerlei smaken aan je eten toevoegen. Ik gebruik droge kruiden bijvoorbeeld voor het op smaak maken van ovenaardappeltjes, door wokgroenten, in sauzen en ga zo maar door.

3. Kant-en-klare sauzen
foto-20-12-16-12-18-45Nog meer smaakmakers: sauzen. Natuurlijk kun je zelf je ketchup-mayonaise-mosterd maken, maar dit doe ik eigenlijk alleen bij speciale gelegenheden. Verder staan er altijd wel sauzen in de koelkast. Altijd goed bij de friet, een burger of als extra smaakmaker door een saus (denk maar aan ketchup).

4. (Ongebrande/ongezouten) noten
foto-20-12-16-12-22-47Wil je wat crunch in je salade? Zoek je nog naar iets om je groentegerecht te pimpen? Of heb je een beetje lekkere trek te stillen? In al die gevallen zijn ongezouten en ongebrande noten een goede optie. Je hebt er maar een klein beetje van nodig om toch een goede smaakervaring en extra textuur in je gerecht te hebben en ze zijn ontzettend voedzaam.

5. Bloemsoorten
foto-20-12-16-12-26-16Ik heb diverse soorten bloem in mijn kast staan. Meel of bloem gebruiken we natuurlijk meestal als we gaan bakken, zowel zoet als hartig. Ik varieer dan vaak met de bloemsoort, omdat iedere soort weer zijn unieke smaak heeft. Ik heb altijd patentbloem, speltmeel, boekweitmeel en kokosmeel in huis. Maar ook broodmixen ontbreken niet in mijn kastje. Naast het feit dat je dit gebruikt voor het bakken, kun je bloem ook goed gebruiken als bindmiddel in bijvoorbeeld sauzen.

6. Azijn
foto-20-12-16-12-27-23Vroeger gebruikte ik nooit azijn. Ik vond het eigenlijk een beetje vies smaken in mijn gerechten vaak. Maar gaandeweg heb ik leren koken met azijn en nu vind ik het juist een goede smaaktoevoeging in bepaalde gerechten en ook in dressings voor salades. Standaard vind ik dat je een witte wijnazijn en een balsamico-azijn in huis moet hebben, maar er zijn nog veel meer lekkere varianten te vinden!

7. Bouillonblokjes
foto-20-12-16-12-30-26Van soep tot risotto naar zelfgemaakte sauzen: ik kan niet zonder mijn bouillonblokjes. Door bouillon te gebruiken voeg je extra smaak toe aan deze gerechten, anders kan het snel flauw gaan smaken.

8. Blikjes/potjes
foto-20-12-16-12-30-57Ik probeer zoveel mogelijk met verse ingrediënten te koken, maar bepaalde items zijn altijd handig om in pot op voorraad te hebben. Hierbij valt de denken aan de items op de foto, maar ik heb ook altijd potjes bonen op voorraad bijvoorbeeld. Handig wanneer je een keer haast hebt, maar toch een voedzame en gezonde maaltijd wilt bereiden.

9. De koolhydraten
foto-20-12-16-12-33-27Er is een tijd geweest dat ik bang ben geweest voor deze producten. En ik vind het soms nog moeilijk om een (naar mijn idee) grote hoeveelheid van deze producten te eten. Maar ik weet nu ook dat deze producten juist bij een goed voedingsschema horen: pasta, rijst en aardappelproducten vormen niet voor niets de basis van veel gerechten. In de schuur liggen ook altijd gewone aardappels en verder heb ik een keukenkastje vol met gedroogde producten.

10. Bakproducten
foto-20-12-16-12-35-16Dit is nog zo’n categorie ‘enge’ producten voor mij: de oliën en bakvetten. Lange tijd heb ik alleen in een calorie-arme spray gekookt. Toch horen gezonde vetten juist in een gezond eetpatroon en daarom bak en braad ik nu weer in olijfolie, bakboter of kokosolie. Welke vetsoort ik kies is afhankelijk van het gerecht en de manier van bereiden. En ik merk dat het zeker extra smaak aan een gerecht geeft wanneer je een beetje vet gebruikt.

Zijn er items die jij altijd standaard op voorraad hebt in je keuken? Zo ja, welke dan?

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s