Persoonlijk – Eerste indruk behandeling

Tijd weer eens voor een persoonlijke update, want hoe gaat het nu met mij en het herstellen/genezen van anorexia? Uit mijn omgeving kreeg ik veel vragen over mijn behandeling en wat dit nu precies inhoud. En daar wil je uiteraard graag wat meer over vertellen. Vooral omdat het voor mij zo’n zoektocht is geweest om de juiste hulpverlening te vinden en ik hoop dat dit bij andere mensen sneller gaat.bestand-28-01-17-20-34-30

Sinds 2,5 week ben ik begonnen met de vierdaagse deeltijdbehandeling van Emergis in Goes. Deze behandeling is zeer intensief en daarom ook zeker niet voor iedereen geschikt. Ze hebben om die reden een basiseis qua bmi (zeker niet lager dan 15,0) en je moet op een intake-gesprek komen voordat je toegelaten wordt.
In eerste instantie was ik niet toegelaten voor deze behandeling, aangezien mijn bmi te laag was. De keuzes die je in Goes dan hebt zijn ambulante gesprekken (wat vaak de lichtste vorm van hulpverlening is) of opname in de kliniek. Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk toch ben toegelaten voor de deeltijdbehandeling. Dit had met name te maken met mijn motivatie en een kleine toename in gewicht.

Zoals gezegd: ze zijn hier streng in. De deeltijdbehandling is één van de intensiefste behandelingen en je moet dit wel aankunnen, zowel lichamelijk als geestelijk. De deeltijdbehandeling is vier dagen in de week. De dagen starten rond 9 uur en meestal ben je rond 4 uur klaar. Meestal start je de dag in de groep met een ochtendgesprek. Vervolgens ga je naar de eerste therapie van de dag. Tussendoor is er ook tijd en ruimte ingebouwd voor individuele gesprekken, bijvoorbeeld met je hoofdbehandelaar of met de diëtiste. Heb je geen individuele gesprekken tussendoor? Dan is dat vrije tijd. Je kunt hierin iets voor jezelf doen en het lijkt overbodig, maar die tijd heb je soms echt nodig. Er komt veel op je af en er komen veel emoties naar boven. Hier heb je ook tijd voor nodig om dit te laten bezinken en dus tot rust te komen.
Iedere dag kent minstens twee tot drie therapie-momenten. Dit zijn therapieën die je doet met de hele behandelgroep. De therapieën die wij bijvoorbeeld hebben zijn: creatieve therapie, motorische therapie gericht op lichaamsbeeld, motorische therapie gericht op persoonlijke ontwikkeling, educatie over voeding enzovoorts. Daarnaast heb je dus zeker twee tot drie individuele gesprekken in de week. Dit gaat altijd één keer over je voeding en eetschema en één keer over je behandelplan en je doelen hierin. Verder heb je iedere week een vast weegmoment en ook de resultaten hiervan worden in de groep besproken.

emergisZoals je wellicht uit het bovenstaande verhaal opmaakt, is het zeer zeker een zware behandeling voor eetstoornissen. Daarnaast doe je het dus ook echt in een groep, waarin er ruimte is voor jou als individu. Dit kan voor sommige mensen lastig zijn, aangezien je problemen moeten uitspreken en delen in een groep. Dit veroorzaakt soms ook botsingen, maar ook dit wordt goed uitgesproken.
Ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik hieraan begonnen ben. Het grote voordeel in mijn ogen? Ik kan thuis blijven wonen, maar krijg toch super veel steun en support en hoef de strijd zeker niet alleen aan te gaan. Dit bedoel ik zowel in de richting van de behandelaren, maar ook richting de steun die je ontvangt van de groep. Zij begrijpen je vaak als geen ander, omdat zij ook die strijd aan het voeren zijn.
En een strijd, dat is het zeker! Ik merk dat er heel veel emoties loskomen, soms ook onbewust. Ik heb tot nu toe iedere dag gehuild, soms wist ik niet eens waarom. Maar ik heb mijn emoties en gevoel zo lang weggestopt en nu begint dit langzaam los te komen. Dit is natuurlijk goed, maar het is ook ontzettend zwaar.
Daarnaast moet ik me natuurlijk richten op mijn gewicht en voeding. Ik volg een eetplanning met zes eetmomenten op een dag. Op dit moment zit ik op de basis-eetlijst. Afhankelijk van wat mijn gewicht doet, wordt deze in de loop van de therapie aangepast. Op therapie-dagen doen we de warme maaltijd tussen de middag. In het begin vond ik dit eng, want ik had hierdoor natuurlijk totaal geen controle. Maar nu vind ik het ook wel fijn, ik hoef er even niet zo zwaar over na te denken. Je ontbijt en broodmaaltijd doe je dan thuis. Op therapie-dagen doe je verder je ochtend- en middagtussendoor in de groep. ’s Avonds is het dan nog de bedoeling om na je broodmaaltijd ook nog iets te eten thuis. Hiertoe moet je jezelf wel kunnen zetten, want dit helpt natuurlijk bij je herstel. Toch is dit soms wel moeilijk, aangezien de eetstoornis vaak nog zegt dat je niet mag eten of veel minder, magere producten moet kiezen enzovoorts. De kunst is om dit gevoel tegen te gaan, je angsten onder ogen te komen en door te zetten. Maar dit is zeker niet altijd makkelijk! Belangrijk is wel om dit ook stapje voor stapje te doen. Steeds een kleine verandering maken en een uitdaging voor jezelf aangaan, niet alles hoeft tegelijk. Hier kwam ik al snel achter, want natuurlijk wilde ik in eerste instantie alweer in sneltreinvaart. Hierdoor was ik na twee dagen al totaal op en super gestrest. Met andere woorden: op het gemakje, rustig aan en stapje voor stapje. Dit is heel moeilijk voor mij, maar het lukt me nu al een stuk beter. En qua gewicht? Ondertussen is er in de eerste week 1,0 kilo bij. Ik vond het moeilijk dit te zien en ik ben bang dat het aankomen nooit zal stoppen. Maar ik moet vertrouwen hebben en doorzetten en dan kan ik pas zien wat het eten met mijn lijf doet.
Verder heb ik een sportverbod gekregen. Ik mag op dit moment totaal niet sporten. Ik vond dit in het begin heel moeilijk, maar heb me bij deze beslissing neergelegd. Het is beter voor mijn lijf, want die heeft het zwaar te verduren gehad met mij de laatste tijd. Wel mag ik nu al starten met hydro-relaxatie: een soort yoga in water, gericht op ontspanning. Ik ben benieuwd, in de volgende update zal ik laten weten wat ik hiervan vind 🙂

7a4f295aaba4c05ca5a724d9a2cbcbb8Ik hoop dat ik jullie nu een beetje een beeld heb kunnen geven in wat de deeltijdbehandeling allemaal behelst. Mocht jij ook problemen hebben rondom eten of iemand kennen die hier tegenaan loopt: zoek hulp! Ook als het nog niet super uit de hand is gelopen, want dan kun je vaak met ambulante begeleiding al ver komen. Want geloof mij: hoe meer het uit de hand loopt, des te moeilijker en langer het herstel zal duren! Ik had, achteraf gezien, ook veel eerder goede hulp moeten zoeken bij dit probleem. Maar goed, dat is achteraf praten en daar heb ik niets aan. Voor nu kan ik zeggen dat ik bezig ben aan mijn herstel en dat ik stapje voor stapje de goede kant op ga. Nu volhouden zo!

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s