Recept: home-made havermoutreep

Loop iedere willekeurige supermarkt in en je vindt ze: energierepen in allerlei vormen en maten. Er is op dat gebied veel keuze en allerlei variaties, dus nu denk je wellicht: waarom zou je ze dan zelf maken, als je ze kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen. Tsja, dat is ook zo. Maar ik vind de repen uit de supermarkt vaak erg duur. Daarnaast vind ik het zelf maken van receptjes leuk, dus dat speelt ook mee. En als laatste weet jij precies wat er wel en niet in jouw reep gaat wanneer je het zelf maakt waardoor je wellicht bewustere keuzes kunt maken voor jezelf. Want het zelf maken van een energiereep is helemaal niet moeilijk, zoals je aan onderstaand recept kunt zien.

Maar voordat ik het recept met je deel: het woord energiereep schrok mij vroeger altijd een beetje af. Door dit woord kreeg ik al angst voor het product aangezien ik meteen het idee kreeg dat er veel calorieën inzitten en ik dus snel dik zou worden van deze repen. Een tijdlang waren dit soort repen dan ook een no-go voor mij. Maar als je rationeel kijkt dan is dit natuurlijk onzin, want al het eten wat je neemt geeft je energie. Daar is eten ook voor bedoeld. Dus je hoeft voor zo’n reep geen angst te hebben, het kan juist een makkelijke manier zijn om toch aan je energie-behoefte te voldoen. En een voordeel: de repen vullen wel goed, dus je kunt er ook een tijdje op vooruit.

De ingrediënten (voor 1 grote plak of 3 kleine repen):
– 4 eetlepels havermout.
– 4/5 verse dadels.
– Handje noten.
– 1/2 eetlepel pindakaas.
– Klein scheutje honing.
– 1 eetlepel kokosrasp.

Hoe maak je het:
– Snijd de dadels open en haal de pit eruit.
– Doe de dadels samen met de havermout en de noten in een keukenmachine en maal het fijn.
– Voeg naar smaak de pindakaas en honing toe. Let ook op de structuur van het mengsel. Wanneer het tot een bal draait in je keukenmachine weet je dat je goed zit. Dan is het kleverig genoeg om aan elkaar te plakken, maar droog genoeg om vast te pakken.
– Haal de bal uit je keukenmachine en vorm er een reep van.
– Strooi de kokos over de reep en druk het in de reep zodat het vast blijft plakken.
– Laat de reep even opstijven in de koelkast.

Je kunt de reep zeker 2 weken goed bewaren in een afgesloten trommel of in de koelkast. Ook kun je de reep invriezen. Ik eet een hele reep als ontbijt of ik snijd de reep in twee of drie reepjes als tussendoortjes (afhankelijk van hoeveel trek ik heb).
Je kunt met de ingrediënten naar hartenlust variëren. Basis zijn de havermout en dadels. Wanneer je geen pindakaas of andere smeuïg ingrediënt gebruikt, heb je wellicht wat meer dadels of een scheutje melk nodig om het mengsel goed genoeg te laten plakken.
Andere ideeën voor door je reep: gedroogd fruit, cacaopoeder, stukjes chocolade, verschillende noten, notenpasta, chocoladepasta, geraspte wortel, dadelstroop, appelstroop.

Genoeg keuze in ieder geval en helemaal niet moeilijk, zoals je ziet. En doordat je het zelf maakt kun je het helemaal aanpassen naar je eigen smaak en heel wat geld uitsparen aangezien de meeste repen in de supermarkt zo’n €2,- per stuk zijn.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s