Vragen over mijn eetstoornis beantwoord II

Vorige week heb ik al een aantal vragen beantwoord over mijn eetstoornis. Dit omdat ik merk dat ik veel vragen uit mijn omgeving krijg hierover en veel mensen niet goed snappen wat een eetstoornis is. Om mensen hier bewuster van te maken hier dus mijn antwoord op de meest gestelde vragen, deel 2.

1. Zitten er dan alleen meiden op die afdeling?
Op dit moment wel, maar het is niet zo dat alleen meiden een eetstoornis kunnen krijgen. Tegenwoordig is de groep jongens met een eetstoornis aan het toenemen.

2. Hoe eet je nu?
Op dit moment heb ik een eetschema wat ik heb samengesteld met een diëtiste. Het eetschema is opgebouwd, omdat ik in het begin nog niet veel at. Ze kunnen dan niet ineens heel veel van je eisen. Het doel van dit eetschema is natuurlijk herstellen en aankomen naar een gezond gewicht en ziet er ongeveer als volgt uit:

Ontbijt: Ik eet vaak havermout met fruit en noten, maar ik kan ook brood of yoghurt met cruesli eten als ik dit wil.
Tussendoortje: Fruit en een koek (bijv. biscuits, fruitkick of sultana).
Lunch: Vier boterhammen met boter en beleg en een glas drinkyoghurt.
Tussendoortje: Grote koek, twee kleine koekjes of chocolade (zoals Mars oid.)
Warme maaltijd: Dit kan van alles zijn, maar altijd groenten (+/- 200 gram), vlees/vis/vegetarisch en een portie aardappelen/rijst/pasta oid.
Een toetje, zoals yoghurt, vla of ijs.
Tussendoortje: Een koek of twee belegde crackers.
Tussendoortje: Een schaaltje yoghurt met cruesli.

En natuurlijk drink ik ook nog. Dit is meestal bij iedere maaltijd en tussendoor. Ik drink meestal thee, water of koffie (met melk&suiker).

3. Hoe herken je een eetstoornis bij iemand?
Dit is natuurlijk een moeilijke en het is ook afhankelijk van welke eetstoornis iemand heeft, maar signalen kunnen zijn: overmatig sporten, veel met eten bezig zijn, in paniek raken bij verandering van eetplannen, weinig of heel veel eten, braken/laxeren, energieloos zijn, ondergewicht of overgewicht hebben.
Wanneer je je zorgen maakt of iemand in je omgeving een eetstoornis heeft, probeer advies in te winnen bij bijvoorbeeld de huisarts. Ook is het verstandig dit voorzichtig te bespreken met de persoon in kwestie.

4. Mag je sporten?
Op dit moment niet. Ik ben helemaal moeten stoppen, omdat het voor mijn lijf niet gezond was vanwege ondergewicht en ik moest afkicken als het ware. Ik mag nu weer langere wandelingen of fietstripjes maken. Over een paar weken mag ik sporten langzaam weer gaan oppakken als ik dit wil.

5. Heb je blijvende gevolgen?
Dat is nu natuurlijk nog niet helemaal duidelijk, aangezien ik nog aan het herstellen ben. Eén blijvend gevolg is wel dat ik osteopanie heb, een voorloper van osteoporose (botontkalking). Dit kan niet meer verbeteren, maar wanneer ik nu gezond blijf eten kan het niet meer verergeren. Ook heb ik op dit moment aanvullen calciumtabletten.

6. Waar wil je naartoe in je herstel?
Mijn doel is om volledig te herstellen van mijn eetstoornis.

7. Wat doet jouw eetstoornis met je omgeving?
Uiteraard heeft mijn eetstoornis ook veel invloed gehad op mijn omgeving. Met name Chrisjan heeft hier veel van meegekregen. Het is altijd zo geweest dat ik na een verjaardag of etentje meteen zei ‘Oh nu heb ik wel veel te veel gegeten’. Dit is natuurlijk niet altijd leuk wanneer je net een gezellige avond hebt gehad. Maar naarmate de eetstoornis erger werd had het ook invloed op mijn humeur, de hoeveelheid eten die ik kookte en mijn lijf. Chrisjan heeft zich op het laatst dan ook echt zorgen gemaakt wanneer hij mij alleen liet om te gaan werken aangezien hij bang was dat ik iets ernstigs had wanneer hij weg was. Een eetstoornis heeft dus zeker veel invloed op je omgeving.

8. Vind je eten dan echt niet meer lekker?
Nee, zeker niet. Ik vind eten nog steeds lekker. Sterker nog: ik lust heel veel en vind bijna alles lekker. Maar hier gaat het ook niet om bij een eetstoornis, wat ik al eerder beschreven heb. Wel is het tijdens mijn herstel fijn dat ik veel lust, want hierdoor heb ik veel opties om te kiezen.

Pff, een heel verhaal zo, samen met deel 1. Maar ik hoop dat je door het lezen van deze vragen een beetje duidelijkheid hebt gekregen over wat een eetstoornis is en dat het dus een ziekte is die iemand overkomt. Mocht je nog vragen hebben, dan mag je die uiteraard altijd stellen.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

2 thoughts on “Vragen over mijn eetstoornis beantwoord II

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s