Recept: Macarons

Macarons, toen we in Parijs waren zagen we ze op zowat iedere straathoek. Toch hebben wij ze pas gegeten in Luik, haha…Daar had het hotel waar we verbleven ze als dessert op de kaart staan en OMG, die waren zo lekker! Toen dacht ik bij mezelf: die moet ik ook eens maken. Macarons stonden al een tijdje op mijn ‘to bake-lijstje’ (en ja zo’n lijstje heb ik echt). Toch is het er nog nooit van gekomen om ook daadwerkelijk deze lekkere koekjes te maken. Waarom niet? Tsja, het is nogal tijdrovend en een recept voor gevorderden. Er kan veel mis gaan en het is arbeidsintensief. Dat is ook de reden waarom deze koekjes meestal niet goedkoop zijn. Maar laatst heb ik me er toch aan gewaagd en ik vond ze lekker. Daarom wil ik graag het recept en mijn tips met jullie delen, zodat jullie deze koekjes ook eens kunnen maken wanneer je je verveeld.

Wat heb je nodig (voor ongeveer 30-35 macarons):
– 125 gram amandelmeel (zelf fijngemalen of gekocht).
– 100 gram eiwit (+/- drie eieren splitsen).
– 160 gram poedersuiker.
– 95 gram fijne kristalsuiker.
– Snufje zout.
– Eventueel kleurstof of cacaopoeder.
– Vulling naar keuze: ik heb chocoladepasta met kokos en aardbeienjam gebruikt.

Werkwijze:
– Zeef het amandelmeel en de poedersuiker zodat er geen klontjes inzitten.
– Klop de eiwitten met een snufje zout en de kristalsuiker tot stijve en glanzende pieken. Dit kan best even duren, dus het is handig dit met een keukenmachine te doen.
– Vouw de gezeefde poedersuiker en amandelmeel met een spatel door de eiwitten. Doe dit zachtjes, want je wilt zoveel mogelijk luchtigheid in de eiwitten behouden.
– Voeg eventueel kleurstof toe om je macarons een kleurtje te geven (dit is optioneel).
– Doe het mengsel in een spuitzak met een ronde tip en spuit doppen op een bakplaat (doe hier wel bakpapier op). De dopjes zijn ongeveer twee centimeter van doorsnee en 0,5 cm. hoog. Spuiten doe je door een spuitzak goed dicht te draaien en met één hand te knijpen. Om te stoppen, stop je eerst met knijpen en pas daarna haal je de zak weg.
– Laat de macaron-doppen 20-30 minuten drogen op de bakplaat. Je kunt ondertussen alvast wel de oven voorverwarmen op 150 graden.
– Als de droogtijd voorbij is, bak je de macarons voor 15-20 minuten in de oven. Tijdens het bakken heb ik een houten pollepel tussen de deur gestoken zodat deze op een kier bleef staan. Dit zorgt voor betere luchtcirculatie in de oven. De schelpen zijn klaar wanneer ze goed los komen van de bakplaat.
– Laat de schelpen afkoelen op een koelrek. Ondertussen kun je de vulling voorbereiden.
– Voor de vulling kun je alle kanten op: je kunt de schelpjes vullen met chocoladepasta, jam, botercrème of mousse. Dit ligt helemaal aan je smaak. Ik ging voor de makkelijke weg door chocoladepasta met kokos en aardbeienjam te gebruiken. De vulling heb ik met een lepeltje op het schelpje gesmeerd en daarna een ander schelpje erop geduwd.

En hopelijk lukt het jou dan ook. Je moet vooral even de tijd nemen en het niet erg vinden hier een middagje mee bezig te zijn. Ik vond het in ieder geval heel leuk om eens een uitdaging te bakken en het resultaat mag er zeker zijn. De volgende keer ga ik de vulling ook zelf maken 🙂

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s