Zonbescherming: waarom en hoe?

We hebben al een aantal mooie dagen achter de rug en hopelijk komen er ook nog heel wat mooie dagen aan. In mijn omgeving hoor ik dan wel eens gepuf en gezucht, maar ik vind het echt heerlijk. Zorgeloos zonder jas naar buiten kunnen lopen, de warmte op je huid voelen, lange avonden in de tuin, op vakantie gaan, what’s not to love?
Als ik dan een nadeel moet noemen aan dat mooie weer, dan is het wel de kans op verbranding en het eeuwige smeren. Maar waarom is dat smeren nu toch belangrijk om te doen? En hoe kunnen we dat een beetje makkelijker maken?

Tegenwoordig zijn de meeste mensen zich er wel van bewust dat het belangrijk is je te beschermen tegen de zonnestralen. Naast het feit dat het pijnlijk is om met een verbrande huid te zitten, is het ook niet gezond. Je huid raakt beschadigt door de zonnestralen, waardoor tekenen van huidveroudering eerder zichtbaar kunnen worden. Maar dat niet alleen: ook de kans van huidkanker wordt vergroot door schade van de zon. Verder kan het verbranden van je huid ook zorgen voor uitdroging of het hebben van een zonnesteek. Allemaal dingen die niet prettig zijn en die je liever wilt voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen. Dus hier wat tips:

1. Smeer jezelf ’s ochtends in
Smeer jezelf ’s ochtends helemaal in voordat je je aankleedt. Dit zorgt ervoor dat het de tijd heeft goed in te trekken. En ook wanneer je naar je werk moet, is het toch handig. Want wie weet of je nog even buiten gaat zitten in de zon, je hebt het warm en stroop even je mouwen of broek omhoog en bam: verbrand…

2. Smeer genoeg en herhaal
Je hebt ongeveer zes eetlepels nodig om je hele lijf in te kunnen smeren. Per ledemaat (arm/been) heb je één eetlepel nodig en voor je romp heb je twee eetlepels voor de voor- en twee voor de achterkant nodig. Je hebt dus vrij veel zonnebrand nodig. Ook is het zo dat zonnebrand pas optimaal werkt wanneer je het herhaalt: iedere twee/drie uur opnieuw aanbrengen dus. Dit is zeker belangrijk op stranddagen, maar onderschat de zon niet wanneer je een dagje in een pretpark oid rondloopt. Dus ja, echt smeren, smeren en smeren.

3. Gebruik voor je gezicht ook SPF
Ook je gezicht moet je beschermen voor verbranding, maar de meeste zonnebrandcremes voor het lichaam zijn behoorlijk vet en niet iedereen kan hiertegen in het gezicht. Zorg dan ook voor een goede creme met SPF speciaal voor het gezicht.

4. Koop een kleine verpakking om bij te smeren
Bijsmeren wordt lastig als je het steeds onziet die grote bus in je tas mee te sjouwen. Maar tegenwoordig zijn er ook veel kleine verpakkingen te koop en anders kun je ook zelf een klein flesje kopen en die bijvullen. Op die manier loop je niet steeds met een grote, zware verpakking te sjouwen.

5. Draag je make-up? Koop dan ook een luchtige spray
Heb je wat make-up op, dan is bijsmeren in het gezicht niet echt handig want hoe dan? Als je lekker gaat smeren, wrijf je zo al je zorgvuldig opgebracht make-up weer weg. Maar ook daar zijn tegenwoordig oplossingen voor: er zijn merken die hele fijne sprays hebben, een soort face mist. Die kun je over je make-up heen sprayen en geven toch bescherming tegen te zon. Daarnaast frist het je make-up weer even op, handig!

6. Zet een zonnebril op en eventueel een pet/hoed
Je ogen of je haar kun je niet insmeren. Voor je haar zijn tegenwoordig wel aparte sprays te koop die een filter over je haar leggen. Dit helpt ook tegen het verkleuren van je geverfde lokken. Maar dan nog steeds zijn een zonnebril en pet/hoed geen overbodige luxe. Een zonnebril beschermt je ogen en daarnaast voorkomt het dat je met je ogen gaat knijpen. Dat knijpen is namelijk niet zo bevorderlijk voor de rimpeltjes, dus zet dan die stylish zonnebril maar op! Een hoed is fijn, omdat het je hoofdhuid en haar beschermt en het zorgt voor wat schaduw in je gezicht. Op die manier zul je minder snel last krijgen van een zonnesteek.

7. Vermijd de volle zon op het heetst van de dag
De zon is tussen 12 en 3 op zijn warmst en het is niet voor niets dat in Zuid-Europa deze uren de siësta-uren zijn. De mensen in die landen zoeken op die tijdstippen de schaduw op of gaan binnen een dutje doen. En dat terwijl de meeste Nederlanders dan gaan liggen bakken aan het strand of zwembad…Niet zo slim eigenlijk, want die sterke zonnestralen zijn dus helemaal niet zo goed voor je huid en de kans dat je verbrandt is bij tijdens deze uren het sterkst. Doe dus als een Spanjaard en ga siësta houden 😉

8. Heb altijd iets mee om je te bedekken
Loop je op het heetst van de dag toch in het pretpark of lig je toch aan het strand? Dat kan natuurlijk best, maar zorg wel dat je altijd iets mee hebt om je te bedekken. Een t-shirt of sjaal zodat je jezelf kunt bedekken als blijkt dat je toch niet goed genoeg gesmeerd hebt. Merk je dat je verbrand bent? Zoek dan zo snel mogelijk te schaduw op, blijf goed smeren, verkoel eventueel met een coolpack en smeer ’s avonds een goede aftersun. Zorg er ook voor dat je genoeg blijft drinken, om uitdroging te voorkomen.

En vergeet verder vooral niet te genieten! Lekker naar buiten gaan, de warmte in, ijsjes eten, naar het strand, festivals bezoeken en op vakantie gaan, want daarvoor is dit seizoen immers bedoeld.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s