Every-body- is beautiful

Zaterdag, ik hoor de brievenbus klepperen en loop naar de gang. Yes, de nieuwste Glamour is er. Precies op tijd, want ik had de vorige net uit! Ik kijk op de cover en lees direct ‘Every-body- is beautiful’ en denk bij mezelf: oh god, daar gaan we weer! Ik bereid me voor op een editie vol goede adviezen over het mooi vinden van jezelf no matter what (naast de pagina’s met sporttips en über-gezonde recepten). En nog erger, die adviezen komen meestal van mensen die er picture perfect uitzien, waar ze ook gaan en staan. Ja die hebben makkelijk praten! Zucht, afijn…Ik sla hem open en lees als eerste het voorwoord van de hoofdredacteur (Anke de Jong) om te merken dat ik geraakt word door wat ze schrijft. Goedbedoelde adviezen? Wellicht, maar wel vanuit een eerlijk, open en eigen verhaal wat voor mij bekend voorkomt.

Anke schrijft in het voorwoord dat ze sporten nooit zo leuk heeft gevonden. Ook geeft ze in het voorwoord toe dat de drang naar een beter/mooier/slanker lichaam ertoe leidde dat ze steeds meer geobsedeerd werd door het cijfer op de weegschaal. Dit had invloed op hetgeen ze at, haar sociale leven en het sporten.
Ik word geraakt door dit verhaal, aangezien ik een aantal dingen herken. Ook ik had die drang naar het perfecte lichaam en deze drang ging van kwaad tot erger toen bleek dat het me niet lukte om dat lijf te krijgen. Wat begon als ‘iets strakker in mijn lijf willen zitten’ eindigde in een soort kruistocht tegen mezelf. En steeds weer werd de grens aangepast omdat ik nog niet tevreden was. Eerst was het doel 60 kilo te gaan wegen, toen werd het 58, toen 55 en ga zo maar door…Andere zaken werden dan ook aangepast om aan dit doel te kunnen gaan voldoen: van 3 keer per week sporten, naar vier, naar vijf, totdat ik mezelf zeven dagen in de week uit mijn naadje sportte. Daarnaast werd het lijstje van dingen die ik nog mocht eten van mezelf ook steeds kleiner en kleiner…
Bij Anke had dit invloed op haar sociale leven. Zo beschrijft ze dat ze liever niet meer uit eten ging, omdat ze dan niet wist wat er in haar gerecht ging. Iets wat menig eetstoornis-patiënt zal herkennen, denk ik. Uiteten gaan vond ik eigenlijk al heel lang moeilijk. Meestal at ik overdag dan ook bijna niets en vaak kwam direct bij weglopen al de opmerking: ‘Dit was vast ongezond, nu ga ik morgen maar even extra hard in de fitness’. Compenseren voor en compenseren na. Tot er een punt kwam waarop ik helemaal niet meer uiteten wilde. Ik at wel thuis, dan kon ik lekker veilig zelf bepalen wat er op tafel kwam te staan. En op het laatst gebeurde het meer dan eens dat er twee versies van hetzelfde gerecht op tafel kwamen te staan (één normale versie en één eetgestoorde versie waarbij ik allerlei producten weg had gelaten die ik ‘niet mocht’).

En nu denk je wellicht: wat een troosteloos voorwoord voor zo’n magazine als Glamour, maar niet getreurd! Anke schrijft dat ze uiteindelijk inzag dat dit niet de juiste manier was en is hulp gaan zoeken. Na therapie is ze veel gelukkiger met hoe ze is, ze heeft zelfs al anderhalf jaar niet meer op de weegschaal gestaan omdat ze haar geluk niet meer wilt laten afhangen van het cijfer op de weegschaal. En guess what: nu vindt ze sporten wel leuk om te doen, omdat het niet meer is om perfectie na te streven maar om lekker in je vel te zitten. En wie lekker in zijn/haar vel zit, is gelukkiger en hierdoor ook gezonder. Halleluja! Dit soort woorden waren vroeger het ene oor in en het andere oor uit gegaan, maar nu weet ik wel beter. Ook ik ben van plan straks (wanneer ik mijn gezonde gewicht heb bereikt), zo min mogelijk op de weegschaal te staan. En nu ik weer begonnen ben met sporten merk ik dat ik met een andere mindset in de sportschool sta. En dat is echt een hele eye-opener. Geluk zit hem niet in een bepaald gewicht, een bepaalde kledingmaat of een bepaald aantal centimeters. Geluk vind je in hele andere dingen, zoals lieve vrienden, leuke dingen doen, genieten van lekker eten of drinken en lekker bewegen voor de fun. En wie gelukkig is, straalt vanzelf. Het heeft even geduurd voordat ik dit inzag en ik moest er nogal hard voor op mijn bek gaan om deze levensles te leren. Daarom hoop ik ook dat de boodschap bij jou wel goed doorkomt, want zolang jij gelukkig bent met wie je bent kun je de hele wereld aan!

Liefs,
Corinne.

Advertenties

One thought on “Every-body- is beautiful

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s