Eerste festivalervaring: Concert at Sea

Geloof het of niet, maar ik was tot voorkort nog nooit op een festival geweest. Alhoewel…telt Bevrijdingsfestival of een foodtruckfestival ook? Nee, ik bedoel een echt muziekfestival, zo één die meerdere dagen duurt en waar je kaartjes voor moet kopen. Maar voor alles een eerste keer en zo was het vorig weekend de eerste keer dat ik naar een festival ging en wel het enige echte Zeeuwse festival: Concert at Sea. Hoe, wat en wat vond ik ervan lees je in dit artikel.

Concert at Sea is een festival wat al een aantal jaren gehouden wordt. Het festival is klein begonnen, maar ondertussen is het uitgegroeid tot een groot evenement met meerdere podia en meerdere dagen. Het is in het leven geroepen door de Zeeuwse band Blof, die het nog steeds meehelpen organiseren. Concert at Sea wordt gehouden bij de Brouwersdam, een unieke locatie. Het festivalterrein bestaat voornamelijk uit beton en een deel strand. Het terrein ligt aan zee, wat je kunt zien als je wat hoger op de dijk gaat zitten. Een mooie locatie en heel fijn: geen zompig gras na een regenbuitje.

Het terrein is tegenwoordig opgedeeld in meerdere gedeeltes, eigenlijk drie. Je hebt het gedeelte bij het hoofdpodium, hier treden de bekendste artiesten op. Dan heb je het Umoja-podium, waar ook artiesten en DJ’s spelen. Rondom dit podium staan ook heel veel eetkraampjes. En als laatste heb je een podium op het strand, wat heel bijzonder en iets kleinschaliger is. Ook hier vind je eetkraampjes, maar ook hangmatten en vuurkorven. De meeste optredens vinden op de twee podia plaats, waar afwisselend gespeeld wordt. Hierdoor kun je als festivalganger heen en weer lopen om diverse artiesten te zien terwijl de stage-crew het andere podium ombouwd voor de volgende artiest. Dit jaar zijn er diverse Nederlandse en Engelse artiesten en bands geweest, zoals: Kensington, Anouk, Tom Odell, UB40, Racoon, Chef’s Special, Teske, Broederliefde en natuurlijk Blof.
Zelf vond ik het optreden van Chef’s Special heel leuk, het is een hele enthousiaste groep waar de lol vanaf spatte. Het meest geraakt was ik door Racoon. Zij speelden zo mooi en wisten het publiek echt te raken ik heb diverse mensen traantjes zien wegpinken en ik moest zelf ook twee keer slikken. Ook Kensington vond ik gaaf om te zien, maar ook vooral omdat ik die band heel goed vind.
De artiesten die tegenvielen waren Anouk en Tom Odell. Beiden wisten het publiek niet zo goed te pakken, sterker nog: er was bijna geen contact met het publiek en dat vind ik erg jammer. Ze stonden, ze speelden en ze gingen…

Het is letterlijk aan zee, zoals je rechts van het podium kunt zien.

Het festival zelf wordt echt heel goed bezocht door mensen vanuit het hele land. Op zaterdag waren er ongeveer 40.000 mensen, wat ik wel veel vond. Dit kon ik ook merken: lange rijen bij wc’s en eetkraampjes, hutjemutje in het publiek en er lang overdoen om van podium naar podium te komen door de mensenmassa. Van mij hadden ze dus iets minder mensen mogen toelaten op zaterdag.
Wij hadden trouwens een ticket voor het hele weekend, maar je kunt ook een dagkaart kopen. Voor een weekendticket betaal je €75,00, ik weet niet of dit qua prijs hoog ligt in vergelijking met andere festivals. Ik vond het niet absurd duur en er kwamen goede artiesten voor wie ik dit wel waard vond. Een nadeel is wel dat de line-up nog niet bekend is als je een kaartje koopt en dat vind ik wel jammer. Als er veel artiesten komen die jij niet leuk vindt, dan is het eigenlijk wel zonde van je geld.

Het eten en drinken op het festival is best goed geregeld. Je mag niet zelf iets meenemen en tassen worden zeker wel gecontroleerd. Wel mag je een lege dopper-fles of bidon meenemen die je kunt vullen in de wc. Alles betaal je met munten, wat op zich heel makkelijk is. Er zijn voldoende verkooppunten voor de munten, dus hiervoor hoef je niet heel lang in de rij te staan. En vervolgens heb je een ruime keuze in drankjes: fris, bier, wijn, jillz en cocktails. Ook zijn er smoothies te koop. De keuze in eten is ook heel ruim. Op zich is dit heel fijn, want er is echt voor ieder wat wils en de mensenmassa wordt zo goed uitgespreid over het terrein. Ik heb het volgende gegeten: wrap met kippendij, nachos met gehakt en gaucamole, churros, frietjes, pannenkoek met nutella, gado gado met saté. Maar er was echt nog veel meer, je kon alles vinden: van salade tot broodjes hamburger. Wat dat betreft was dit top geregeld. Qua prijzen moet je denken aan iets hogere horecaprijzen, zo was een cola bijvoorbeeld €2,80 bijvoorbeeld. Het was dus niet heel gek geprijsd, maar alles bij elkaar ben je toch een hele duit kwijt aan eten en drinken. Wij waren met zijn tweeën ongeveer €150,00 kwijt voor twee dagen.

Allemaal lichtjes in het publiek bij een liedje van Blof.

En dan: het overnachten. Als je meerdere dagen gaat is dit natuurlijk wel handig. Wij hebben met zes personen een huisje geboekt bij Port Zélande, een park van Roompot. Tijdens dit weekend kun je alleen huisjes boeken voor een lang weekend. Alle omliggende vakantieparken en campings bieden acties aan tijdens Concert at Sea. Je kunt er dus ook voor kiezen om in je tentje op de camping te zitten. Maar ik vond het wel heel fijn om in een huisje te zitten, vooral omdat we vrijdagavond helemaal nat geregend waren.
Voor het vervoer van en naar je slaapplaats heb je diverse mogelijkheden. Port Zélande is lopend te doen, al doe je daar nog wel 40 minuten enkele reis over. Je kan ook met een pendelbus gaan, maar die moest je dus van te voren reserveren en dat hadden wij niet gedaan. Ook kun je fietsen huren, maar die moet je natuurlijk wel reserveren ook of zelf meenemen.

En dan nu mijn oordeel. Wat vond ik van mijn eerste festivalervaring? En ik kan één ding zeggen: ik vond het super tof. Wat natuurlijk meehelpt is dat ik met een leuke groep mensen was. Ook het weer was best goed, we hebben alleen vrijdagavond in de regen terug moeten lopen. Maar ach dan ga je toch terug naar je huisje. De artiesten die kwamen vond ik over het algemeen leuk. Wel was ik helemaal kapot na die twee dagen: door het vele lopen en staan deed alles zeer. Maar ik zou het zo weer doen! Heb jij ook interesse in Concert at Sea? De kaarten voor volgend jaar kun je al voor bestellen via de website 🙂

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s