Howto: Foundation / concealer kopen

In mijn serie ‘Howto’-artikelen kon dit onderwerp toch echt niet ontbreken. Veel vrouwen hebben namelijk moeite met het vinden van de juiste foundation of concealer. En laat ik voorop zeggen: dat is ook moeilijk. Het luistert vaak heel nauw en er zijn zoveel mogelijkheden. Wat ook niet meewerkt is dat je huid verandert, door seizoenswisselingen of ouder worden, en daarmee verandert ook de foundation die je het beste kunt gebruiken. Ik hoop dan ook dat ik met de tips uit dit artikel dit iets makkelijk voor je kunt maken.

1. Je huidtype
Voordat je naar de winkel gaat om een product te kopen is het allereerst belangrijk om goed te weten wat voor huidtype je hebt. Heb je namelijk een hele droge huid, dan wil je een foundation die daarop aansluit door extra te hydrateren. Neem je dan in de winkel een super matterende foundation dan zal deze je droge plekken alleen maar extra benadrukken. Andersom geldt dit natuurlijk ook: heb je een vette huid, dan wil je niet extra olie toevoegen zodat je een glimmende discobal wordt, dus ga je juist voor een matterende foundation.

2. De finish
Hoe wil je dat je huid eruit ziet wanneer je foundation draagt? De opties die je hebt zijn:
– Matte. Bij een matte foundation heb je geen glans meer in je gezicht. Je kunt er hierdoor een beetje dood uitzien, maar wanneer je een vette huid hebt is dit wel de beste optie. Glans kun je altijd weer terugbrengen met highlighter.
– Satin. Dit is de middelste oplossing. Het is niet compleet mat, maar geeft je huid een zijdezachte finish.
– Dewy. Ben je fan van glans en een foundation die de illusie geeft dat je een gloed hebt? Dan is dit de beste optie voor jou.

3. De dekking
Nee, we zijn nog steeds niet in de winkel want je moet nog bedenken hoe dekkend je de foundation wilt hebben. Sommige meiden vinden het heel fijn om full coverage-foundation te dragen, die dekt alles van rode puistjes tot donkere kringen. Maar vaak zijn dit heftige foundations, dus je moet het niet erg vinden dat te zien is dat je foundation draagt. Anderen willen liever een minimale dekking, waarbij de eigen huid (en oneffenheden) nog een beetje te zien zijn.

4. Je ondertoon
Laatste vraag voordat je mag gaan shoppen: wat is je ondertoon? Dit is de kleur die onderhuids het meest aanwezig is. Je hebt een roze/rode ondertoon, een gele ondertoon of je bent neutraal (dan heb je het allebei). De meeste meiden met porseleinen huidjes zijn roze van ondertoon en mediterrane types zijn bijvoorbeeld vaak geel. Weet je dit niet? Dan kun je het ook de visagist in de winkel vragen!

5. Testen
Yes, eindelijk zijn we nu in de make-up winkel aanbeland. Je mag gaan spelen en testen hoor 🙂 Het liefst test je foundation op je kaaklijn om te zien of de kleur past bij je gezicht én bij je hals. Het is namelijk heel belangrijk dat dit mooi in elkaar overloopt zodat je geen harde lijn krijgt.

6. De juiste kleur?
Je snapt zelf ook we dat je niet naar de lichtste kleur moet grijpen, wanneer je donker van huidskleur bent en andersom. Maar soms is het vinden van de juiste kleur best lastig. Kijk dan ook rond bij meerdere merken, want die hebben ook allemaal verschillende kleuropties. Als je de kleur hebt getest op je kaaklijn, loop dan ook even naar buiten met een spiegel. Op die manier kun je het in daglicht bekijken, want het tl-licht in de winkel kan de kleur vertekenen.

7. Vraag samples
Vooral wanneer je een duurdere foundation wilt aanschaffen, is het helemaal niet raar om te vragen of je een sample mee mag nemen. Op die manier kun je thuis de foundation eens aanbrengen en kijken hoe de foundation zich gedraagt door de dag heen. Op die manier kun je kijken of de foundation lang mooi blijft zitten, of het niet oxideert (watte?) of dat het een regenbuitje kan hebben. Oxideren is trouwens een scheikundig proces, waarbij de foundation oranje kan uitslaan door de combinatie van de zuren in je huid en zuurstof. Dan ben net een oompa-loompa en dat heb je liever niet…

Mijn huidige foundations…

En op die manier hoop ik dat je tot de juiste aankoop kunt komen. En onthoud: één foundation kopen en die een heel jaar kunnen gebruiken kan bijna niemand. Door seizoensveranderingen verandert je huid van kleur of wordt je huid vetter/droger. De meeste make-up geeks hebben dus wel verschillende foundations staan zodat ze kunnen mixen en matchen afhankelijk van de omstandigheden.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Een gedachte over “Howto: Foundation / concealer kopen

  1. Pingback: Howto: foundation / concealer aanbrengen | Sweetlooks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s