Make-up & geschiedenis les 3

In het vorige artikel waren van onze make-up geschiedenisles waren we geëindigd bij de jaren 40. Vandaag gaan we dus verder met de jaren 50, dus ik hoop dat jullie het weer interessant vinden.

Jaren 50
In de jaren ’50 zien we veel iconische Hollywoodsterren die het modebeeld bepalen. Te denken valt aan Marilyn Monroe en Audrey Hepburn. Veel vrouwen keken voor het modebeeld naar deze sterren. De vrouwen werden over het algemeen geacht verzorgd voor de dag te komen. De perfecte huisvrouw stond in hoog aanzien: perfect uiterlijk, netjes en verzorgd met een mooi en schoon huis waar langzamerhand de nieuwste technologische uitvindingen zijn intrede deden. Het haar werd op meerdere manieren gedragen, zoals de krullende boblijn, de paardenstaart en opgestoken kapsels met zachte krullen.

De belangrijkste zaken in deze make-up zijn:
Gezicht: De porseleinen huid bleef in de mode. Om dit te bereiken werd het gezicht vaak opgemaakt met een lichtere foundation. De vrouwen gebruikten veel poeder om een mat resultaat te bereiken. De poederdoos ging ook overal mee naartoe om bij te kunnen werken. Over blush in dit decennia kan ik niet veel vinden, maar op alle foto’s die ik zie hebben de vrouwen een gezonde blos. De kleuren bleven binnen het roze/rood-spectrum.
Wenkbrauwen: De wenkbrauwen werden hevig aangezet. Het liefst iets donkerder dan de natuurlijke kleur. De wenkbrauwen moesten dik zijn, vooral aan het begin. Er moest een duidelijke boog inzitten en dunner aflopen richting het einde.
Ogen: De vrouwen gebruikten in deze periode niet zo veel kleur. Meestal bleven ze in de grijstinten hangen. Er werd een neutrale (soms licht glanzende) oogschaduw aangebracht op het bewegend ooglid. In de arcadeboog kwam dan een matte, lichtgrijze kleur. Deze oogschaduw werd wel helemaal naar binnen gebracht. Vervolgens kwam het belangrijkste: de eyeliner. In deze tijd werd dit nog veel met oogpotlood gedaan, ook al bestonden gelliners ook al. De klassieke jaren ’50 look heeft een eyeliner met een mooie, strakke wing. Hierna kwam de mascara, wat een belangrijke stap was. De wimpers kregen veel lengte, zonder klonterig te worden. De onderwimpers werden vaak overgeslagen of heel licht aangezet.
Lippen: Voor de lippen bleef rood de belangrijkste kleur. De afwerking veranderde wel meer naar glanzend. De lippen moesten zo vol mogelijk zijn en hiervoor werd er ook buitenom de liplijn gestift. Er waren ook vrouwen die de hoekjes iets naar boven lieten lopen, zodat het leek alsof ze constant een lief lachje hadden.

Jaren 60
De jaren ’60 was een decennia waarin alles kon. De uitvindingen namen toe, zoals de koelkast, televisie, ruimtevaart enz. De welvaart en vrije tijd die mensen hadden nam ook toe. Alles was mogelijk, zo ook op cosmeticagebied. Ook hier werden nieuwe uitvindingen gedaan, zoals grote nepwimpers. Het modebeeld werd bepaald door kortere jurken en rokken, om te laten zien dat vrouwen krachtig en zelfverzekerd waren. Het haar was kort en grafisch of lang met veel volume bovenop. Hier werd vaak nephaar voor gebruikt. De alledaagse vrouwen keken dit nog steeds af van welbekende sterren en modellen, zoals Audrey Hepburn, Twiggy en Jane Fonda. De modellen werden in deze tijd graatmager, bijna jongensachtig.

De hoofdpunten van de make-up in de jaren ’60 zijn:
Gezicht: Zonnebaden werd in, dus de vrouwen waren niet meer zo bleek. Vaak waren ze lichtgebruind, dus het gebruiken van bronzer om dit te bereiken is zeker goed. Wel moest de huid nog steeds zo egaal mogelijk zijn en bevatten de gezichtsproducten geen glans. De blush op de wangen was vaak een zachtroze of perzikkleur dit heel lichtjes was opgebracht. Je zag het bijna niet.
Wenkbrauwen: De wenkbrauwen werden in hun natuurlijke vorm gehouden, maar vaak werd het uiteinde van de wenkbrauw wel extra verlengt. De kleur voor de wenkbrauw moest in de buurt van de haarkleur liggen of iets donkerder zijn.
Ogen: De ogen waren de focus van de jaren ’60. We zien hier veel grafische lijnen. De meeste vrouwen gebruikten wit op het bewegend ooglid. De arcadeboog was heel strak uitgesneden met zwart of grijs, als een lijn. Soms werd hierboven dan ook weer de witte oogschaduw gebruikt om dit extra te laten opvallen. De vrouwen gebruikten vervolgens een dikke eyeliner en veel wimpers. Dit bereikten ze door nepwimpers te gebruiken. De onderwimpers werden ook dik aangezet en soms zelfs, met behulp van eyeliner, erop getekend. Vaak werd er dan een klein randje leeg gelaten en daaronder werden de wimpers gezet. Dit om de illusie van grote, ronde poppenogen te creëren.
Lippen: De lippen werden dan redelijk rustig gehouden. Voor het opbrengen van de lippenstift werd de natuurlijke lipvorm aangehouden. Vaak gebruikten ze in deze tijd kleuren richting bleekroze, perzik en oranje-rood.

Jaren 70
In de jaren ’70 ging men zich wat meer afzetten tegen de make-up van de jaren ’60. Juist de meer natuurlijke make-up kwam op. De kleuren die werden gebruikt waren vaak blauw of lichtgroen, maar niet te fel. Meestal in pasteltinten. Het haar werd vaak lang gedragen en naar buiten toe geföhnd. Ook afro-kapsels waren een grote trend. Kleur mocht dan wel op de nagels gezien worden.

Wat we in de make-up zien in dit decennia is:
Gezicht: Het gezicht werd natuurlijk opgemaakt, dus geen dikke laag foundation meer. Sproetjes en kleine vlekjes mocht je zeker door de foundation heen zien. Wel was een gebruinde huid erg in de mode, dus werd er vaak bronzer gebruikt om dit te verduidelijken. Ze brachten dit aan op het voorhoofd, onder de jukbeenderen en onder de kaaklijn. Met een perzikkleur werd een hele lichte blush aangebracht, zo subtiel mogelijk. Het liefst werd dit met een crèmeblush gedaan zodat er een gezonde gloed op de wangen lag.
Wenkbrauwen: De wenkbrauwen werden ook zo natuurlijk mogelijk gehouden. Ze werden lichtjes bijgetekend in een kleur dicht bij de kleur van het natuurlijk haar. Een zachte lijn in de wenkbrauw was in de mode.
Ogen: Ook de ogen werden redelijk natuurlijk gehouden. Vaak werden lichtglanzende oogschaduws gebruikt. Als men voor kleur ging, dan was het vaak blauw of groen. Maar er werd ook veel met bruin gewerkt. Dit werd aangebracht vanaf het bewegend ooglid tot in de arcadeboog. Ook onder het ook mocht een beetje oogschaduw aangebracht worden. Vervolgens werd er een eyeliner aangebracht, maar niet meer zo dik als in de jaren ’60. Een subtiel lijntje. Daarna werd er een dun laagje mascara gebruikt om de wimpers iets te verlengen. Op de onderwimpers deed men geen mascara.
Lippen: In de jaren ’70 gebruikten de vrouwen zeker geen lippotlood. De lippen werden meestal lichtjes gekleurd met een glanzende lipgloss in een roze- of perzikteint. Vaak genoeg werden ze ook helemaal naakt gehouden.

Zijn jullie de geschiedenislesjes al beu, haha? Toch ben ik nog niet helemaal klaar. In het volgende (en laatste) artikel zal ik nog kijken naar de jaren 80 t/m nu.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

3 thoughts on “Make-up & geschiedenis les 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s