Make-up & geschiedenis les 4

Dit artikel zal het laatste zijn in de reeks geschiedenis-artikelen die ik heb gemaakt. We hebben de geschiedenis al bekeken van de prehistorie tot de jaren 70, maar nu is het dan echt tijd voor de laatste les. We pakken de draad weer op vanaf de jaren 80.

Jaren 80
In de jaren ’80 werd het modebeeld bepaalt door sterren als Madonna en Cyndi Lauper. Dit waren stoere, bijna grunchy vrouwen die lieten zien dat vrouwen ook konden rondlopen in leren jacks zonder onaantrekkelijk te worden. Alles moest opvallen in de jaren ’80. Dit valt ook terug te zien in de neonmode, kleding in alle kleuren van de regenboog. Het haar werd flink getoupeerd en bijvoorbeeld in een kuif gedragen.

Wat we zien in deze periode:
Gezicht: Een dikke laag dekkende foundation. Dit was mat. Op de wangen
zagen we veel blush, meerdere lagen over elkaar. Ze waren niet meer zo
gebruind als hiervoor.
Wenkbrauwen: De wenkbrauwen waren dik en vol. Ze werden veelal ingetekend met potlood. Epileren deden de vrouwen niet in deze tijd.
Ogen: Op de ogen moest kleur! In alle kleuren van de regenboog. De kleur werd ook helemaal tot de wenkbrauwen gebracht. Het liefst meerdere kleuren, zodat er een soort colourblocking-effect ontstaat. Eyeliner werd dun aangebracht, want de focus lag op de kleuren. Wimpers moesten lang zijn, maar niet te veel volume hebben.
Lippen: Ook op de lippen zag men veel kleur. Felle kleuren, zoals felroze, koraal en rood zie je terugkomen. Dit waren allemaal heldere, dekkende kleuren. Ook kwamen er gekkere kleuren op de markt, zoals groen of felpaars voor de lippen. De lippen werden ingetekend met lippotlood en daarna gevuld met lippenstift. Bij de lippen ging men soms iets over de liplijn heen om een ronde vorm te bereiken.

De jaren ‘90
De jaren ’90 kenmerkten zich door populaire series als ‘Friends’ en ‘The fresh prince of Bell Air’. In de mode zien we schoudervullingen, sweaters op de heupen geknoopt en tuinbroeken. Qua muziek luisterden we naar girl- en boybands als de Spice Girls en de Backstreet Boys. Op het gebied van haar waren de vlinder- en bloemetjesclipjes in, het wafeltjeshaar en heel veel knotjes of vlechtjes. Het was een periode waarin ik nog net te veel kind was om aan make-up te beginnen, maar zelfs ik weet de donkere liplijn met lichtere lipkleur nog.

De kenmerken van de make-up uit dit decennia zijn:
Gezicht: De foundation moest een egaal dekkende, matte finish hebben. Een lichtgebruinde huid werd het mooist gevonden. Dit werd versterkt door bronzer te gebruiken. Er werd weinig blush gebruikt en anders neigden de blushes richting bruintinten. Alles werd hierbij mat gehouden.
Wenkbrauwen: De wenkbrauwen werden dun. Sommige vrouwen epileerden zelfs alles weg en tekenden alleen een lijntje. De meeste mensen tekenden de wenkbrauwen zo dun mogelijk bij in een bruine kleur.
Ogen: De ogen werden redelijk neutraal gehouden met matte kleuren die veelal richting bruin gingen. Vaak werd er een lichtere kleur op het bewegend ooglid gebruikt en de buitenkant werd iets donkerder gemaakt. Dit werd ook onder het oog een beetje gedaan. De eyeliner was in deze tijd heel subtiel. Op de wimpers deed men een dun laagje mascara, maar niet overdadigs.
Lippen: Op de lippen zien we veel bruintinten. Een tijd is het populair geweest om de lippen met een donkerdere lipliner te omlijnen en dan in te vullen met een lichtere kleur. Ook op de lippen werden veel matte kleuren gebruikt. Deze trend zien we overigens nu wel terugkomen.

En nu dan?
Voor deze serie stop ik bij de jaren ’90, maar natuurlijk zijn de vrouwen in de tussentijd niet gestopt met het dragen van make-up. We kunnen zelfs zeggen dat make-up en cosmetica groter is dan ooit. Steeds meer vrouwen doen mee en de catwalks laten ons ieder seizoen weer een nieuwe make-uplook zien. Door de opkomst van internet, sociale media en beautybloggers volgen de trends zich steeds sneller op. Vandaar dat na de jaren ’90 niet meer echt te spreken valt van een vaste periode.
Op dit moment zijn de neutrale oogschaduwkleuren weer helemaal terug, maar ook de bruine lipkleur zien we weer. Daarnaast is het shapen van het gezicht een belangrijk onderdeel van de hedendaagse make-up. Hier hoort natuurlijk ook het gebruik van highlighter bij. De hoge glans op de lippen is weer verdwenen en maakt plaats voor meer matte looks of metallic-effecten. De wenkbrauwen worden natuurlijk gehouden of iets dikker aangezet.

Door deze serie heb je hopelijk kunnen zien dat make-up niet weg te denken valt uit de samenleving. Net zoals alles in de geschiedenis heeft make-up wel een ontwikkeling doorgemaakt, waarbij het soms op de voorgrond en soms meer op de achtergrond stond. Toch zijn er maar weinig periodes geweest waarbij make-up volledig op de achtergrond was. En het is altijd blijven bestaan, iets wat de kracht van make-up ook laat zien.
Ik vond het in ieder geval leuk om eens te doen en heb op deze manier ook wat inspiratie opgedaan voor andere looks en artikelen.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s