Vakantie-ervaring: Cecina in Toscane, Italië

Aan de shoplog die afgelopen dinsdag online kwam, hebben jullie al kunnen zien dat we op vakantie zijn geweest. Eind juli zijn we vertrokken met de caravan en na drie dagen kwamen we aan op onze bestemming: Cecina in Toscane, Italië. Hier zijn we drie weken gebleven en vandaag vertel ik jullie meer over deze vakantie, de bestemming en deel ik wat tips.
De afgelopen jaren hadden we steeds vakanties waarbij we rondtrokken (met en zonder caravan). En alhoewel dat een geweldige manier is om meer van een land te zien, is het ook vermoeiender dan op één plek blijven. Aangezien we het afgelopen jaar een pittig jaar achter de rug hebben gehad, besloten we dus dit jaar niet rond te trekken.
Maar waar dan? Want dan kun je nog alle kanten op. We wilden iets in Europa, waar we naartoe konden rijden en met mooi weer. Beiden zijn we groot fan van Italië en ondanks dat we er al vaker zijn geweest trekt dit land ons toch. Dus Italië werd het, dit keer Toscane (we zijn eerder al in Umbrië geweest en in de steden Venetië en Verona).

Qua accommodatie zochten we allereerst naar een huisje/appartement, maar al snel kwamen we erachter dat dit wel heel veel geld ging kosten in het hoogseizoen (lang leve allebei docent zijn…). En dus werd het plan aangepast en gingen we met de caravan (van mijn schoonouders). Het is een eind rijden en met een caravan mag je natuurlijk niet zo snel, maar als je er eenmaal bent vind ik het altijd wel leuk en gezellig op een camping. Veel campings waren al volgeboekt, aangezien we laat waren met boeken. Maar we vonden een plekje in Cecina, een plaatsje aan de kust. De camping heet Le Tamerici, een fijne camping met beschaduwde plekken, een restaurant en bar, zwembad, winkeltje en animatie (wel Italiaans-talig).
En hier zijn we drie weken geweest. Er is genoeg te doen in de buurt, zeker als je het niet erg vindt om soms ook wat verder te reizen. Het is een goede uitvalsbasis voor tripjes naar bekende steden als Pisa, Florence en Siena. Maar ook dichterbij de camping waren allerlei dingen om te doen. Ben je een strandganger? Dan is dat ook mogelijk, want 10 minuten lopen en je zat op het strand. En wil je echt rustig aan doen? Dan kun je ook de shuttlebus nemen die je naar het strand brengt. Chris en ik zijn niet echte strandgangers, dus wij hebben meer gebruik gemaakt van het zwembad.
’s Avonds kun je te voet naar het plekje Cecina, waar een lange boulevard te vinden is met allerlei leuke barretjes en restaurants. Ook staan er ’s avonds allerlei kraampjes waar ze van alles verkopen, altijd leuk om te kijken. Ondanks dat het hier erg toeristisch is, vielen de prijzen ons heel erg mee. Cocktails waren zo’n €5,00, vers schepijs €2,50 voor twee bolletjes en ook het eten in restaurants valt mee in vergelijking met de Nederlandse prijzen.

Nog een voordeel aan Italië? Het weer. We hebben ontzettend goed weer gehad. In de drie weken dat we er waren hebben we maar één keer regen gezien, verder was het droog en zonnig. Volgens Chrisjan soms zelfs te warm (tsja, 35+ is ook wel pittig), maar dit betekent dat je het ritme moet omgooien. De Italianen houden ook siësta en mijden de zon op de heetste uren van de dag. Dit houdt in dat veel winkeltjes ook gewoon dicht gaan tussen de middag en pas rond 5 uur weer opengaan. Toen we op een dag ergens waren om 3 uur ’s middags zagen we ook alleen maar Nederlanders lopen, puffend en hijgend. En toen wij terug naar de camping gingen, kwamen de Italianen net aan. Dat is even wennen, want ook musea en dergelijke passen zich aan de tijden aan en zijn vaak langer geopend. Als je dit eenmaal weet, dan kun je je hierop aanpassen en dat werkt een stuk fijner.

Er was alleen één maar…Als je het echte Italië wilt zien en leren kennen, dan moet je niet naar deze plek gaan (in het hoogseizoen). Zes jaar geleden zijn we in Umbrië geweest en daar hebben we veel meer van de Italiaanse cultuur leren kennen. Dit komt mede omdat het in Toscane toch toeristischer is en hier passen ze bepaalde dingen (zoals het eten en de gebruiken) toch op aan. Wil je dus het echte Italië leren kennen? Dan kun je beter ergens anders heen gaan. Maar het neemt niet weg dat je vanaf deze plek wel hele mooie dingen kan bezichtigen, die je elders niet hebt.

En dan nog enkele tips, die wellicht interessant zijn wanneer je ook eens naar Toscane gaat:
1. Elba
Vanaf de stad Piombina varen er dagelijks ferrys naar Elba, een eiland voor de kust. Het eiland is onder andere bekend van Napoleon, die hier na zijn verbanning een tijd heeft gewoon. Het is een heel mooi eiland, met een mooie natuur. Je kunt met je auto over, maar wij vonden dit nogal duur en hebben onze mountainbikes meegenomen. Je kunt namelijk ook zeker goed fietsen over het eiland.

2. IJssalon Mazzanti Massimo in Cecina
Het lekkerste ijs hebben wij gegeten in Cecina, aan de boulebard bij ijssalon Mazzanti Massimo. Het was een echt familiebedrijf en het ijs werd zelfgemaakt. Ook de huisgemaakte crêpes waren erg lekker. Mijn aanrader? Probeer de smaak Snickers, echt heel lekker!

3. Baja bikes, fietsen in Florence.
Ken je Baja Bikes al? Via deze website kun je Nederlandstalige fietstochten boeken in allerlei steden, van Maastricht tot New York en alles ertussen. Wij hebben een fietstour gedaan door Florence, de geboortestad van de Renaissance. De stad is fantastisch mooi en op deze manier krijg je ook wat meer info. De tour begon om 10 uur en duurde drie uur (met een tussenstop). De gids wist veel te vertellen en je kon ook zelf vragen stellen. Ik vond het echt heel leuk om te doen en het boeken via de website gaat heel makkelijk.


4. Vinci
Iets meer verborgen en minder toeristisch was het plekje Vinci, een klein dorpje in de heuvels van Toscane. Zoals de naam al doet vermoeden is dit dorpje gekoppeld aan een heel bekend persoon uit de Italiaanse geschiedenis: Leonardo da Vinci. In het dorp is er een mooi museum met allerlei replica’s van zijn werk en uitvindingen en net buiten het dorp kun je zijn geboortehuis bezoeken. Wij vonden het heel interessant om te zien en de omgeving is echt prachtig. Doordat het iets minder toeristisch was, kon je op sommige uitzichtpunten echt even terug in de tijd met alleen maar natuur om je heen.

5. Kathedraal Pisa
Iedereen heeft het altijd over de toren van Pisa. En ja, Pisa heeft een toren en ja die staat inderdaad behoorlijk scheef. Maar we zijn er niet op geweest. Waarom niet? Omdat wij het een belachelijke prijs vonden om een half uur op een toren te gaan staan, wij vonden het dat niet waard. In feite vonden wij een ander gebouw, wat op hetzelfde plein staat, veel mooier namelijk de kathedraal. Prachtig versierd, zowel vanbinnen als vanbuiten. Vergeet ook vooral niet omhoog te kijken naar de rijkelijk versierde plafonds.

Natuurlijk hebben we nog veel meer gezien, gedaan en gegeten in deze vakantie maar deze dingen halen toch wel mijn top 5. Mocht je meer willen weten, dan kun je natuurlijk altijd een vraag in de reactie zetten 🙂 Ik hoop in ieder geval dat jouw zomervakantie ook heel fijn is geweest en dat je leuke dingen hebt mogen doen en tot rust bent gekomen.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s