Persoonlijk: Vakantie met een eetstoornis

Mijn laatste update in mijn herstel van een eetstoornis is ondertussen alweer zeven weken geleden. Hoogste tijd om dus weer eens een artikeltje hieraan te wijden, want ondertussen ben ik gestopt met de vierdaagse, op vakantie geweest en alweer gestart met de eendaagse. Hoe is het de laatste tijd gegaan en waar sta ik nu in mijn weg naar herstel? En kan het wel: op vakantie gaan met een eetstoornis? Dat deel ik vandaag met jullie.

Het stoppen bij de vierdaagse was, zoals je in mijn vorige update kon lezen, best een dingetje. Ik was een beetje bang om het alleen te gaan doen, zonder steun van de vierdaagse. Achteraf kan ik alleen maar zeggen dat ik echt super blij ben dat ik die stap heb gezet! Ik vond de vierdaagse enorm goed en het heeft met echt geholpen, maar nu ik weg ben mis ik het ook niet. Nu we een paar weken verder zijn, durf ik te zeggen dat ik het kan. Dit heb ik wel even moeten leren hoor, want tijdens de vakantie ging het niet altijd van een leien dakje. Er was een moment waarop de eetstoornis weer trok en ik deels onbewust en deels bewust weer minder begon te eten. Maar Chrisjan zag dit ook en wees me erop en zo heb ik het roer weer om weten te gooien. Sindsdien gaat het eigenlijk best heel goed, gelukkig. Er zit nog wel een stem tijdens het eten, maar die wordt steeds minder luid. Ik handel er ook niet meer naar en de neiging tot compenseren heb ik helemaal niet meer, dit maakt de stem zwakker. Dit geeft me een sterk gevoel en hierdoor word ik iets zekerder van mezelf.

Maar naast het eten was er nog wel een ander punt waar ik in de vakantie tegenaan liep: het rustig aan doen. Niet per se bewegingsdrang, maar wel de drang om ergens mee bezig te zijn zeg maar. Chrisjan en ik zijn nooit de types geweest die een hele dag bij het zwembad of op het strand gingen liggen. We zien graag iets van het land, we ondernemen graag iets en zijn beide ook wel sportief. We hebben dan ook diverse dingen gedaan, maar planden tussendoor ook bewust rustigere dagen in. En met die dagen had ik soms best wat moeite: ik werd dan onrustig en voelde me somber omdat ik naar mijn gevoel niets uitvoerde. Het rustig aan doen is echt iets wat ik nog kan leren, leren dat je niet altijd ‘nuttig’ of ‘sportief’ bezig moet zijn. Een doel voor thuis dus weer.
En op die manier heeft de vakantie een positieve bijdrage geleverd aan mijn herstel, want door de vakantie ben ik tegen dingen aangelopen waar ik nu thuis weer mee aan de slag kan.
Er werd me dus duidelijk waar ik nog aan moet werken, maar tegelijkertijd werd me ook duidelijk hoever ik al ben gekomen in de afgelopen zeven maanden. Ik heb weer energie, ik kan weer genieten van mooie dingen, ik zie het leven weer positiever in, ik eet weer normaal, ik heb het niet steeds koud, ik kan weer gek doen. En daar ben ik enorm blij mee!

Mijn conclusie op de vraag: reizen met een eetstoornis, ja of nee? Zeker weten ja! Maar realiseer je wel dat je herstel in de vakantie gewoon doorgaat! Je gaat op vakantie tegen dingen aanlopen die je moeilijk vindt. Het is dus wel slim om met mensen op vakantie te gaan waar je je fijn bij voelt en die afweten van je probleem zodat je hier open over kunt communiceren. Daarnaast moet je ook in staat zijn om al een beetje flexibel te zijn, aangezien je niet overal alles kunt kopen of op dezelfde tijden kunt eten als je gewend bent.
En lukt iets niet of loopt het even niet lekker? Praat er dan over! Niet alles hoeft in één keer goed te gaan, ook al is dat niet leuk. Als het even niet lukt om dat ijsje te eten, pak dan een veiliger tussendoortje en wie weet lukt het de volgende dag wel! Een nacht slapen werkt ook al heel helend 🙂 Probeer om je heen te kijken en te genieten van de mooie dingen die je in een ander land ziet, hoort en ruikt. Geniet van het warme weer, de leuke mensen, goede muziek, het strand en dan volgt de rest uiteindelijk ook!

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s