Persoonlijk: Lang leve de dieetcultuur

Afbeeldingsresultaat voor gelukkig nieuwjaarVoordat ik dit artikel echt begin wil ik jullie als lezers natuurlijk allemaal een gelukkig nieuwjaar wensen! Ik hoop dat je een leuke tijd hebt gehad rondom de feestdagen en dat je zin hebt om aan een nieuw jaar te beginnen.
Dat gezegd hebbende ga ik maar gelijk over op het onderwerp van dit artikel. Want 1 januari is geweest, een nieuw jaar begint. Veel mensen beschouwen dit als frisse start, ‘dit jaar ga ik het anders doen’ is iets wat je veel hoort. Goede voornemens vliegen je om de oren en de media staat direct klaar om daar op in te spelen.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het prima om aan goede voornemens te doen. Als je meer slaap wilt krijgen, meer groenten wilt eten, meer rust en tijd voor jezelf wilt inbouwen: prima! Dit zijn voornemens die je gezonder en gelukkiger zouden moeten maken als mens. Maar hoeveel van de voornemens gaan niet over afvallen?
Als je overgewicht hebt en je fitter wilt voelen is er natuurlijk niets mis mee, mits je het op een gezonde manier aanpakt. Maar in de media ontkom je niet aan de reclames over poeders, diëten, shakes, afvalprogramma’s, sportabonnementen en noem maar op. En dat vind ik wel iets zorgelijks, want waarom zijn we zo geobsedeerd door afvallen? We worden het toch al vanaf het begin aangeleerd? Jonge kinderen zien die reclames ook. Wat leren we hen? Dat je als mens pas iets waard bent als je er dun uitziet?
Voor mij, als iemand die herstellende is van een eetstoornis, vind ik deze reclames ook behoorlijk triggerend en dus irritant. Ik heb constant het gevoel dat ik moet afvallen, want dun is goed. Mijn eetstoornis ziet dit als reden om te roepen: ‘Zie je wel, afvallen is heel normaal, het is zelfs goed’. Maar nee: niet iedereen hoeft af te vallen, afvallen is alleen goed als je er gezonder van wordt. Ik zou er op dit moment niet gezonder van worden door af te vallen en met mij zijn er waarschijnlijk nog meer mensen.
Ik moet dus echt wel heel bewust doorgaan met mijn ding: wel gewoon een chocolaatje eten op 2 januari of die laatste oliebol gewoon opsnoepen. Nee, ik val niet af, maar van dat chocolaatje word ik wel vrolijk en gelukkiger. Ik ben al lang blij dat ik mezelf zoiets weer gun!
Toch denk ik dat deze reclames niet alleen schadelijk zijn voor kinderen of mensen met een eetstoornis. Want hoe laten die reclames je voelen wanneer je een beetje overgewicht hebt? Er wordt een hoge druk gecreëerd om er altijd goed uit te zien en blijkbaar moet je daarvoor dun zijn. Toch is het zo dat een gezond bmi best een grote marge heeft en sommige mensen dus van nature iets grover gebouwd zijn. Als je lekker in je vel zit, zal het waarschijnlijk niets met je doen. Maar als je een beetje onzeker bent of niet lekker in je vel zit, dan heb je hier last van.

Voor iedereen die tegen dit probleem aanloopt, wil ik zeggen: de dieetcultuur is een omgeving waar bakken met geld in omgaan. Veel bedrijven verdienen veel geld aan de producten die ze verkopen met mooie beloftes. De reclames zijn zo gemaakt om jou in actie te laten komen hun product te kopen. In die zin is het een beetje te vergelijken met de aflatenhandel uit de middeleeuwen: mensen konden een briefje kopen van een geestelijke waarmee al hun zonden afgekocht waren en ze een vrijbrief kregen om naar de hemel te gaan. De kerk heeft daar toen grof aan verdiend, mensen konden op den duur zelfs aflaten kopen voor mensen die al waren overleden. ‘Absurd’, zeggen we nu, maar toch trappen we allemaal wel in de beloftes van de dieetcultuur. Hopelijk dat we over een tijd ook daarvan kunnen zeggen: absurd! Maar zo lang dat in de maatschappij nog niet zo is, hoop ik dat jij voor jezelf het onderscheid kunt maken in wat echt belangrijk is voor jou. Dus als jouw prioriteit ligt bij meer groenten eten zodat je aan je voedingsstoffen komt, of meer slapen: dan is dat ook zeker goed! En als je, net zoals ik, even helemaal geen goede voornemens hebt: ook prima. Goede voornemens kun je namelijk het hele jaar door maken en uitvoeren, daar hoeft het geen nieuw jaar voor te worden! En onthoud: jij bent goed zoals je bent, zolang je zelf maar gelukkig bent!

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s