Recept: Verjaardag Chrisjan 2018

Zoals ik in dit artikel al heb gedeeld was Chrisjan laatst jarig. Op de dag zelf hebben we niet heel uitgebreid zijn verjaardag gevierd, het was immers een gewone werkdag. Wel had ik speciaal voor zijn verjaardag pancakes gebakken die ik meegegeven had als lunch en ’s avonds hebben we zijn cadeau opgehaald bij de Karwei – gereedschap, hij is helemaal door het dolle over zijn muurfrase die hij gekregen heeft – en zijn we met zijn tweeën uit eten geweest.
Het echte vieren van zijn verjaardag kwam dus afgelopen weekend pas. En aangezien ik van bakken en koken houd is dit altijd een excuus voor mij om lekkere dingen te maken. Vandaag deel ik dus enkele receptjes met je die ik heb gemaakt voor zijn verjaardag. Waarbij ik het spektakelstuk natuurlijk voor het laatst bewaar, maar geloof me, die wil je zien!
Allereerst deel ik twee makkelijke receptjes met je. Als je de taart ziet begrijp je waarom ik verder redelijk simpele dingen heb gemaakt 😉

Amandel-kokosrotsjes – voor ongeveer 15 stuks:
– 250 gram chocolade, ik heb puur gebruikt.
– Drie handjes amandelen.
– 100 gram kokosblokjes.
En zo doe je het:
– Zet een pannetje met een bodempje water op het vuur. Wacht tot het water kookt en zet er dan een warmtebestendige kom in die het water niet raakt.
– Hak de chocolade in grove stukken en doe 2/3 van de chocolade in de kom.
– Hak ondertussen de amandelen en de kokosblokjes ook in grove stukken.
– Als de chocolade gesmolten is haal je de kom van de pan.
– Roer de chocolade even om en voeg de resterende chocolade toe. Op deze manier tempereer je de chocolade. Ik blijf de chocolade roeren totdat die rond de 30 graden is, wat ik meet met een keuken thermometer. Dit zorgt er namelijk voor dat de chocolade mooi uithard en niet te snel smelt in je hand als je het eet.
– Als de chocolade de juiste temperatuur heeft, voeg ik de gehakte amandelen en kokosblokjes toe. Ik roer dit net zolang door totdat alles bedekt is met een laagje chocolade.
– Met een lepel schep ik hoopjes chocolade op een bakpapier. Hierop laat ik de chocolade helemaal uitharden.

Helaas ben ik door de drukte vergeten van het volgende receptje een foto te nemen. Maar het was erg lekker en heel makkelijk dus ik wilde het toch met jullie delen:

Borrelbrood – met 10 man was dit zo op:
– 1 rustiek brood.
– 1 potje rode pesto of tapenade.
– 1 verpakking serranoham.
– plakjes kaas.

En zo maak je het:
– Snijd het brood in de lengte in plakken waarbij je de onderkant niet helemaal doorsnijdt.
– Doe hetzelfde ook in de breedte. Je brood heeft dan een soort schaakbordpatroon.
– Smeer alle groeven in met tapenade of pesto. Je kan dit natuurlijk zelf maken, ik heb deze keer een potje gebruikt uit het kerstpakket van Chrisjan.
– Vervolgens stop je de groeven vol met de serranoham en de plakjes kaas.
– Doe dit 15 minuten in de oven op 200 graden.
– Laat even afkoelen en serveren maar 🙂

En dan het spektakelstuk: de taart! Ik ben in totaal vijf uur bezig geweest aan deze taart, dus het is voor de liefhebbers van bakken en koken 🙂
Ik vraag altijd aan de jarige wat hij voor taart zou willen hebben, bijvoorbeeld bepaalde smaken of zo. En laat het nu net wezen dat we enkele weken geleden een Minion-taart bij de Albert Heijn hadden zien liggen. Je snapt al welk antwoord er kwam op de vraag welke taart hij wilde: ‘een miniontaart!’ was de enthousiaste reactie (eh, ja hij is 34 geworden 😉 ). En dat laat ik me geen twee keer zeggen, want dan zal het een miniontaart worden ook. En ik moet zeggen dat ik best een beetje trots was op het resultaat, vooral omdat ik bijna nooit met fondant werk.

De ingrediënten, de taart is genoeg voor 20 personen:
Voor het biscuit:
– 10 eieren.
– 300 gram suiker.
– 250 gram bloem.
– 50 gram maïzena.
– 2 zakjes vanillesuiker.
– zout.

De vulling:
– 400 milliliter slagroom.
– 200 milliliter sterke koffie.
– 5 blaadjes gelatine.
– 4 eierdooiers.
– 1 theelepel maïzena.
– 80 gram kristalsuiker.
– 80 milliliter koffielikeur.
– Kersenjam, deze heb ik kant-en-klaar gekocht.

Afstrijken:
– 200 gram roomboter.
– 200 gram poedersuiker.

Decoratie:
– 750 gram gele fondant.
– 250 gram blauwe fondant.
– 150 gram grijze fondant.
– 100 gram zwarte fondant.
– 50 gram witte fondant.

Aan de slag:
Taarten bakken:
– Verwarm je oven voor op 140 graden.
– Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker super luchtig, het mengsel ziet dan een beetje bleek. Dit kan wel 10 minuten duren. Ik heb dit ook in twee keer gedaan omdat mijn kom niet groot genoeg was.
– Zeef de bloem en maïzena.
– Spatel de bloem, maïzena en het zout door het eimengsel heen. Probeer het goed te mengen zonder al te veel lucht te verliezen.
– Vet je bakvormen in. Ik heb twee ronde bakvormen van 18,5 cm gebruikt en één bolvorm.
– Vul de vormen en zet ze in de oven. Zodra de ovendeur dicht is draai je de oven omhoog naar 185 graden.
– Bak de biscuits in ongeveer 40-45 minuten gaar. Ze zijn klaar wanneer je een satéprikker erin doet en die er droog uitkomt. Laat de taartbodems helemaal afkoelen.

Vulling maken:
– Week de gelatine in een kom met koud water.
– Doe de slagroom met de koffie in een pannetje en verwarm dit.
– Klop ondertussen de eidooiers met de suiker en maïzena luchtig.
– Giet een beetje van het warme slagroommengsel bij de eidooiers om het familie maken.
– Giet het hele mengsel weer terug in de pan en laat dit verwarmen (tegen de kook aan).
– Haal het mengsel van het vuur en knijp je blaadjes gelatine uit. Laat ze oplossen in het hete mengsel.
– Voeg als laatste de koffielikeur toe. Giet het geheel in een bak en laat het 1 uur buiten en daarna nog drie uur in de koelkast opstijven.

Botercreme maken:
– Leg de boter van te voren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur is.
– Doe de boter in een kom en mix deze even los.
– Zeef de poedersuiker.
– Voeg de poedersuiker toe aan de boter en laat dit in ongeveer tien minuten tot een zachte creme draaien.

Taart vullen:
– Snijd de taartbodems door midden.
– Bestrijk iedere laag met een laagje kersenjam.
– Doe de koffiebavarois in een spuitzak en spuit hier een laagje van bovenop iedere kersenlaag. Zorg ervoor dat je de buitenste rand vrij houd, zodat het gewicht van de taart niet alle vulling naar buiten duwt.
– Stap de taart op en eindig met de bolvorm. Deze kun je ook vullen, maar dat heb ik niet gedaan. Wel heb ik de taart verstevigd met drie satéprikkers.
– Smeer de taart af met de botercreme, maar hem zo egaal mogelijk (ben ik nog niet zo goed in). Laat dit opstijven in de koelkast.

Taart bekleden:
– Kneed allereerst de gele fondant goed door.
– Bestuif je werkblad met poedersuiker en rol het fondant zo plat mogelijk uit tot een dikte van 2-3 mm.
– Rol het losjes rond de deegroller, zodat je het op kunt pakken en drapeer het over de taart. Ga met je handen langs de taart om het fondant te laten plakken.
– Als het geel erop zit, rol je de blauwe fondant uit en hiermee maak je het pakje van de minion. Ik heb hiervoor een scherp mesje en een liniaal gebruikt. Plak het pakje met behulp van een beetje water over de minion heen.
– Op die manier maak je ook de bril van de minion. Het oog heb ik gemaakt door drie rondjes in verschillende vormen uit te steken en op elkaar te plakken met wat water. Achteraf had ik de bril hoger moeten plaatsen, dan was er meer plaats geweest voor zijn mond.
– Ik heb armen en benen gerold en deze ook met een beetje water vast geplakt en met zwart maakte ik voeten en handjes. Met blauw heb ik nog twee bandjes van zijn tuinbroek gemaakt en de haartjes bovenop zijn ook gemaakt van zwarte fondant.
– Met een cocktailprikker heb ik nog de details in de knopen en een zakje in de tuinbroek gemaakt.

En zo zag het er aangesneden uit:

Vooral op de taart heb ik enthousiaste reacties gehad, omdat veel mensen het knap vonden dat ik dit gemaakt had. Maar ook de andere hapjes waren allemaal opgegeten, terwijl de nootjes bleven staan. Dus dat zegt denk ik wel wat 😉

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s