De waarde van zelfzorg

‘Sometimes selfcare is forcing myself to do certain things.’

Ik was laatst een YouTube-video aan het kijken van de Canadese vlogger Jen Brett, waarin ze de bovenstaande opmerking maakte. En op de één of andere manier raakte deze opmerking me, want het is eigenlijk pijnlijk waar.
Selfcare, oftewel zelfzorg, is een term die je de laatste zijn steeds vaker hoort. Nu de burn-outs en depressies meer voorkomen dan ooit is zelfzorg een ding geworden. Zelfzorg betekent eigenlijk niets anders dan goed voor jezelf zorgen. En dat klinkt makkelijker dan het is.

Voor mensen die over het algemeen lekker in hun vel zitten is zelfzorg iets wat ze meer van nature zullen doen. Wellicht dat ze er de ene periode wat meer bij stil staan en een andere periode gaat dit vanzelf. Echter zal het zo zijn dat bij dit type mensen het vanuit henzelf zal komen om aan zelfzorg te doen. Als ze bijvoorbeeld merken dat ze al een paar dagen erg moe zijn, dan zullen ze automatisch een keer op tijd naar bed gaan. Of wanneer je merkt dat je grieperig wordt, trakteer je jezelf op een lekker warm bad en een serie op de bank. En ja, dat klinkt in theorie heel simpel.
Maar wat als dit helemaal niet zo simpel is? Mensen die niet lekker in hun vel steken, zullen hier veel meer moeite mee hebben. En bij niet lekker in je vel steken, heb ik het niet over het hebben van een griepje, maar over het hebben van een ziekte (mentaal of fysiek). Vooral bij mentale ziektes kan dit moeilijk zijn, omdat je gevoel van eigenwaarde ook een stuk minder zal zijn. En waarom zou je goed voor jezelf zorgen als je vindt dat je dit niet waard bent? Waarom zou je jezelf rust gunnen, een goede maaltijd of een nieuw kledingstuk, want je bent toch een 0. Dit klinkt voor ‘gezonde’ mensen heel raar in de oren, maar zo kan het in het hoofd van iemand met een ziekte wel gaan.
En daarom raakte die opmerking van Jen mij ook zo. Want voor mensen met een ziekte is zelfzorg niet iets wat van nature komt. Nee, deze mensen moeten zichzelf ertoe zetten om goed voor zichzelf te zorgen. Zij moeten zichzelf ertoe dwingen wel te ontbijten, zichzelf wel leuk aan te kleden of de wekker te zetten om uit bed te komen. En op sommige dagen zal dit alles van hen vergen en zal het niet voelen alsof ze bezig zijn goed voor zichzelf te zorgen. Nee, het voelt als strijd en het is verre van makkelijk en relaxed.

Dus nee, zelfzorg ziet er niet altijd uit als romantische kaarsjes, een lush-bathbomb en #selfcareisbomb. Soms ziet zelfzorg eruit als chagrijnig in de douche staan omdat je niet wilt, of huilend een boterham opeten. En dat is oké. Weet dat het niet altijd makkelijk is. Er zijn dagen dat je alle kracht hiervoor nodig hebt en jezelf moet dwingen om dit soort dingen toch te doen. Maar weet dat je, juist door ze dan toch te doen, je ook super bezig bent met goed voor jezelf zorgen! Ook al voelt het nu nog niet zo, er komt een dag dat je jezelf dankbaar bent hiervoor.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s