Houdbaarheid van make-up

Dat voeding een bepaalde houdbaarheid heeft, dat weten we allemaal wel. Maar veel mensen weten niet dat make-up ook een houdbaarheidsdatum heeft. Hoe weet je nu of je make-up over de datum is en is dit bij alle producten hetzelfde te merken?
Letten op de houdbaarheid van je make-up en verzorging is best belangrijk. Je smeert het tenslotte op je gezicht en rond je ogen en dan moet datgene wat je smeert wel goed zijn. Wanneer een product over de datum is, zal het minder goed werken bijvoorbeeld omdat de werkzame stoffen zijn verdampt. Maar in het ergste geval kan een product wat niet meer goed is leiden tot uitslag of infecties omdat er bacteriën in het product gekomen zijn.

Ook bij verzorgingsproducten en make-up is het verplicht om de houdbaarheid van het product kenbaar te maken op de verpakking. Je vind vaak het logo van een opengemaakt potje op de achterkant van de verpakking. In het opengemaakte potje staat vaak een getal met een M erachter, die staat voor hoeveel maanden je het product goed kunt houden nadat je het open hebt gemaakt.
Dit is dus ten eerste al een goede indicatie, want als jij een potje gezichtscrème hebt wat dus al twee jaar open in je kast staat dan is het een goed idee om die weg te gooien. Toch vind ik deze indicatie niet bij ieder product even handig. Poederproducten zijn bijvoorbeeld veel langer houdbaar dan vloeibare producten. Ook ligt het eraan of je met je vingers in het potje gaat of dat de verpakking een goed gesloten pompflacon is. En ten derde weet ik niet precies uit mijn hoofd wanneer ik welk product heb opengemaakt en dit schrijf ik ook niet ergens op.

Poederproducten kun je lang goed houden, mits je ze goed bewaart en met een kwast aanbrengt.

Om je producten zo lang mogelijk houdbaar te houden is het belangrijk om de producten netjes en afgesloten te bewaren. Daarnaast is het belangrijk om producten aan te brengen met schone handen en schone kwasten. Dan geef je bacteriën minder kans om in het product te komen.
Maar je kan het niet altijd voorkomen. Als een product toch over de datum is, dan merk je dit vaak aan de textuur, geur en kleur van het product. Komt er dus een raar geurtje uit je potje crème of foundation? Weg doen! Brengt de oogschaduw niet meer egaal aan, maar is het helemaal korrelig geworden? Weg doen! En komt er weinig of geen kleur van een product af? Dan is het waarschijnlijk uitgedroogd en dus ook niet meer goed.

Dit oogpotlood heeft bijna geen pigment meer en is helemaal uitgedroogd. Weg ermee dus.

Sommige producten zijn gevoeliger voor houdbaarheid als anderen. Zoals gezegd zijn poederproducten het langst en makkelijkst te bewaren. Het is dus verstandig om bij gevoelige producten extra op te letten, zoals mascara. Dit product gebruik je waarschijnlijk bijna iedere dag en het kwastje maak je eigenlijk nooit schoon. Je brengt het aan en het verdwijnt direct weer in de tube. Daarom is het verstandig om dit product eens in de drie maanden te vervangen, gewoon om ooginfecties te voorkomen.

Dit gezegd hebbende: wanneer een product dus nog goed ruikt, voelt en smeert dan zal het waarschijnlijk ook nog goed zijn. Ik houd dus ook zeker niet de houdbaarheid van al mijn producten bij. Zolang je je zintuigen gebruikt kun je het vaak wel merken aan een product.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

One thought on “Houdbaarheid van make-up

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s