Groente en fruit eten

Toen ik nieuwe content aan het bedenken wat voor artikelen, kwam ineens een idee bij me naar boven. Zal ik een artikel schrijven waarin ik tips geef over het eten van groente en fruit? Hoe zorg ik dat ik hier voldoende van eet. Ik heb namelijk meestal totaal geen moeite met het eten van genoeg groente en fruit en wellicht kunnen mijn tips weer iemand anders helpen. Allemaal met de achterliggende gedachte om een zo gezond mogelijke leefstijl te krijgen…

Een gezonde leefstijl, tegenwoordig wordt je er mee dood gegooid. Want wie gezond leeft voelt zich fit en energiek, wordt minder snel ziek en zou dus ook ouder kunnen worden. Iedereen heeft zijn of haar ideeën over wat nu eigenlijk gezond is. Sporten, voeding, rust, balans en ga zo maar door. Er valt veel over te lezen en zelfs wanneer je er geen interesse in hebt, ontkom je toch niet aan de berichten op televisie, social media en reclames.
Hebben we werkelijk nog meer tips nodig om dit voor elkaar te krijgen? Zou mijn artikel hierover nu echt iemand helpen of doe ik op die manier gewoon vrolijk mee met de hele gezondheidshype? Waarom wil ik dit artikel eigenlijk schrijven? Om iemand anders te helpen of om mezelf goed te voelen over het feit dat genoeg groente en fruit eten voor mij soms een beetje een obsessie is…Au! Daar was het. De vinger op de zere plek. Door dit artikel te schrijven wilde ik vooral mezelf overtuigen dat het juist goed is om genoeg groente en fruit te eten, dat ik goed bezig ben hiermee. Het stukje eetstoornis in mij wilde me er op deze manier van overtuigen dat het dus niet gek is dat je in paniek raakt wanneer iemand voorstelt pannenkoeken als avondeten te eten (lees: geen groente dus) of dat het niet raar is dat je jezelf dwingt om een appel te eten omdat je anders niet aan je twee stuks fruit komt, ook al heb je helemaal geen zin in die appel op dat moment. Misschien wil ik wel een koekje of chocola!
Is dat dan ongezond? Een koekje of chocolade eten wanneer je eigenlijk nog niet aan je porties fruit komt? Simpel antwoord: nee. Want je zult niet altijd zin hebben in dat koekje of chocolade, misschien eet je de volgende dag wel drie stukken fruit. En dat is ook prima. Maar helaas kan zelfs de simpelste vraag met het simpelste antwoord een moeilijk vraagstuk worden, waarbij er vele analyses aan te pas komen om om tot een antwoord te komen. Vooral wanneer je een eetstoornis hebt of aan het overwinnen bent.

Afbeeldingsresultaat voor pizza salad quote
Als ik om me heen kijk, weten de meeste mensen heus wel dat het gezonder is om een appel te eten in plaats van een kroket. Maar wanneer je alleen maar appels zou eten, zou je ook geen gezonde leefstijl hebben. En dan komen we tot het keyword: balans. Een gezonde leefstijl draait om balans. En balans is iets wat voor iedereen anders voelt en anders kan zijn. Chrisjan eet bijvoorbeeld nooit fruit. Toch heeft hij verder een gezonde relatie met eten, eet hij voldoende en gevarieerd, beweegt hij wat en voelt zich prima. Voor hem is het een prima balans. Ik zou niet zonder mijn fruit willen, ik houd van fruit. Maar ook dit hoeft dus niet perfect uitgedacht te worden, zoals een eetstoornis dat graag zou willen. Conclusie: you do you! Doe je eigen ding, doe wat goed voelt voor jou en waar jij blij van wordt. Want niemand kan je vertellen waar de balans ligt, dat kun alleen jij voelen.

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s