Weekendtrip Lissabon

Vorige week liet ik al zien welke make-up ik eigenlijk echt gebruik wanneer ik een weekendje weg ga. In dat artikel zei ik ook dat er nog een artikel zou komen over die weekendtrip zelf. En zoals je al kunt zien aan de titel is dat dus vandaag het geval.
Ik ben twee weken geleden een lang weekend weggeweest naar Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Mocht je binnenkort ook naar Lissabon gaan of je bent nog op zoek naar een bestemming, dan vind je het wellicht wel leuk om te lezen wat ik van deze Europese hoofdstad vond.


Op donderdag 22 maart ben ik samen met mijn vader vertrokken naar Lissabon. Zomaar met zijn tweetjes. Mijn moeder doet regelmatig een stedentrip met haar zussen en zodoende had mijn vader ook wel eens zin om weg te gaan. Aangezien ik nog wat verlofuren had staan, besloten we samen naar Lissabon te gaan. Ik was nog nooit in Portugal geweest, maar had wel goede verhalen over Lissabon gehoord.
We hebben een vlucht geboekt via Ryanair, omdat die het goedkoopste was en gunstige vliegtijden had. Uiteindelijk hebben we nog bijbetaald om naast elkaar te zitten, om een koffer mee te nemen en omdat de koffer te zwaar was dus of het nu daadwerkelijk veel uitmaakt met andere maatschappijen? Ik betwijfel het.
We vlogen vanaf Eindhoven op donderdagochtend. Door het uurtje tijdsverschil waren we om half 12 ’s ochtends in Lissabon en hadden we dus nog een hele middag. We vlogen zondagavond rond half 7 weer terug, waardoor we best veel tijd hadden in Lissabon.

Wij verbleven in een AirBNB in de oudste wijk van Lissabon: Alfama. Dit was een rustige wijk, met hele leuke straatjes en authentieke gebouwen. Ook waren er genoeg restaurantjes, barretjes, bakkers en supermarkten te vinden dus dat is fijn. Met de metro was deze wijk goed te bereiken vanaf het vliegveld. We deden er drie kwartier over, waarbij we het laatste stuk moesten lopen.
Lissabon is erg heuvelachtig, dus als je een koffer mee hebt is het wel een beetje gesjouw. Wel zijn er liften, waardoor je ook op een makkelijke manier naar boven kan komen.

Uitzicht vanaf Castelo de Sao Jorge.

Het openbaar vervoer is goed geregeld in Lissabon en vrij goedkoop. Je kunt een kaartje kopen voor €0,50 en hier kun je vervolgens geld opzetten. Dit kaartje kun je gebruiken voor de bus, metro, trein en tram en werkt als een OV-Chipkaart. Een ritje met de metro kost €1,35 en het maakt niet uit of je tussendoor overstapt. Wij hebben gebruik gemaakt van de metro en tram en hebben nog geen 10 euro betaald per persoon uiteindelijk.
De lage kosten voor openbaar vervoer komt ook doordat het centrum van Lissabon, met de oudste wijken, best compact is. We hebben dus veel gelopen, want zo zie je vaak toch het meeste. Naast dat het een compacte stad is, is de sfeer ook best gemoedelijk en de stad oogt erg schoon. Veel mensen in Lissabon spreken goed Engels, wat erg makkelijk is. In het oude centrum vind je wel veel toeristen, maar dat is ook wel logisch en natuurlijk goed voor de Portugese economie. De mensen zijn over het algemeen vriendelijk, maar net zoals overal moet je ook hier blijven uitkijken. Op de heenweg naar het appartement is namelijk de zonnebril van mijn vader uit zijn rugtas gestolen, dus let goed op je spullen (vooral in het openbaar vervoer).
Afgezien van deze minder leuke eerste kennismaking hebben mijn vader en ik het erg naar ons zin gehad in Lissabon. We delen dezelfde interesse in cultuur en geschiedenis, waardoor we veel bezichtigd hebben. Shoppen kun je zeker ook in Lissabon, want naast de gewone winkelketens vind je in de oudere wijken ook allerlei leuke kleine winkeltjes en boetiekjes. Toch hebben wij niet echt geshopt, deels omdat mijn vader dit niet leuk vind en deels omdat we genoeg andere dingen te doen hadden. Wel houden we allebei van lekker eten en een glaasje wijn, wat helemaal geen probleem is in Lissabon. We hadden een keukentje in het appartement, maar afgezien van het zetten van koffie hebben we hier amper gebruik van gemaakt. Het eten in Lissabon is over het algemeen goedkoper dan in Nederland, de meeste restaurants hebben voldoende keuze en gebruiken pure ingrediënten. De Portugese keuken wordt gedomineerd door vis, want door de enorme kustlijn van het land hebben ze dit veel. De Bacalhau (gepekelde kabeljauw) vind je op iedere kaart terug, hier maken ze diverse recepten mee zoals kroketten of een schotel met aardappel en kruiden. Mocht je geen viseter zijn, dan staan er ook altijd vleesopties op de kaart en in de meeste restaurants zijn ook vegetarische gerechten te bestellen.

Het graf van Vasco da Gama, een beroemde ontdekkingsreiziger uit Portugal.

De tijd die wij hadden in Lissabon was zeker voldoende. Als we langer waren gebleven, dan hadden we uitstapjes buiten de stad gemaakt. Dit hebben we nu niet gedaan, maar het schijnt dat Sintra een mooie uitstap is. En natuurlijk is het afhankelijk van wat je doet, want alhoewel we twee kloosters hebben bezocht, hebben we verder geen musea bezocht. Wat hebben we verder nog gedaan en kan ik aanraden?

– Een stukje met tram 28. Bij ons was helaas het meest iconische stuk in de oude wijk, met hele smalle straatjes, afgesloten. Maar desalniettemin mag een ritje in deze ouderwetse tram niet ontbreken.
– Een fietstocht met gids. Wij hebben een fietstocht geboekt via Bajabikes. Helaas regende het in het begin veel, maar ondanks het weer was het wel leuk om te doen. Bij deze fietstocht kregen we ook een likeurtje en een pasteis de nata erbij, erg lekker.
– Castelo de São Jorge op de top van de wijk Alfama geeft een mooi uitzichtpunt over de stad. Het fort dateert in zijn oudste stukken zelfs terug tot Arabische stammen uit de 11e eeuw. Een aanrader is om hier naartoe te gaan en de zon onder te zien gaan. Je ziet dan Lissabon echt tot leven komen met allerlei lichtjes.

– Het klooster São Vicente de Fora in de wijk Alfama. Dit is echt een oase van rust in de drukke binnenstad. Naast de rust is het ook een prachtig klooster, die bekend staat om zijn azulejos (de blauwe keramieken tegels) die het klooster rijkelijk versieren.
– Ontbijten bij Nicolau. Heb je een beetje tijd ’s ochtends? Dan is deze plek zeker een aanrader. Mijn vader en ik waren er toevallig een keer voorbij gelopen en het leek ons wel wat. Het is een redelijk nieuwe plek, waar je terecht kan voor ontbijt, lunch en avondeten. En je moet er altijd wachten. Ze werken niet met reserveringen, waardoor mijn vader en ik 30 minuten gewacht hebben op een plekje. Maar vervolgens wordt er gelukkig niet gehaast en je kan er diverse super lekker gerechten eten. Een beetje hip, zoals acaibowls, smoothies en matcha lattes, maar ook gewoon roerei met kaas, pancakes en wentelteefjes. We hebben echt gesmuld daar.

Alleen al voor het ontbijt zou ik terug gaan 😉

– Parque das Nações. Als je de oude gebouwen in de binnenstad een beetje beu bent dan is het een aanrader om naar deze buitenwijk van Lissabon te gaan. Met de metro kun je er heel makkelijk komen. Deze wijk is ook opgericht voor de wereldtentoonstelling in 1998 en oogt heel erg ruim en modern. Langs het water kun je fijn wandelen, maar je kunt er ook met een kabelbaantje van het uitzicht langs de rivier genieten en je vindt er een groot aquarium wat zeker de moeite waard is.

Als afsluiter nog één om te lachen: voelde me net blauwe smurf in de poncho maar was blij dat ik hem had tijdens de fietstocht.

Ik zie nu dat ik gewoon al ruim 1200 woorden heb getypt over deze stedentrip. Zijn er verder nog aanraders? Vast wel, maar Lissabon is zeker ook een stad om lekker rond te wandelen, te slenteren en op het gemakje te bekijken 🙂
Vind jij stedentrips fijn om te doen? Welke stad zou jij aanraden voor een volgend tripje?

Liefs,
Corinne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s